Plafonul de ţară a fost confirmat la ‘BBB’ iar calificativul pe termen scurt la ‘F3’.
În perioada decembrie 2013-ianuarie 2014, Turcia a fost afectată de scăderea încrederii investitorilor, din cauza aversiunii faţă de risc la nivel global, a incertitudinilor privind viitoarea direcţie a politicii monetare a SUA şi a tensiunilor politice şi sociale din ţară.
Aceste evoluţii au pus presiune asupra lirei turceşti, arătând limitele autorităţilor de la Ankara în apărarea monedei naţionale. În 28 ianuarie, Banca Centrală a Turciei a majorat rata dobânzii de referinţă la 10%. Această decizie confirmă opinia Fitch că autorităţile sunt pregătite să ajusteze politica internă pentru a evita şocurile la adresa stabilităţii economice.
Rata inflaţiei a urcat la 8,4% în martie, de la 7,9% în februarie. Totuşi, economia rămâne volatilă iar Fitch apreciază că în viitor coerenţa şi predictibilitatea politicii macroeconomice vor fi mai slabe în Turcia decât în alte state emergente.
În februarie, lira s-a stabilizat iar rezervele internaţionale s-au redresat, după declinul din ianuarie. Producţia industrială rămâne solidă, sprijinită de exporturi, în timp ce creditarea pe plan intern a încetinit şi există indicii ale unei moderări a consumului şi a încrederii investitorilor.
Fitch a redus estimarea de creştere a economiei Turciei de la 3,2% la 2,5% pentru acest an şi de la 3,8% la 3,2% pentru anul viitor.
În pofida asigurărilor venite din partea Guvernului, numeroşi analişti şi economişti mizează pe continuarea tendinţei de depreciere a monedei turceşti, care la finele acestui an ar putea ajunge la nivelul de 2,35 lire pentru un dolar.