De asemenea, Fitch a îmbunătăţit ratingul de viabilitate al BCR de la ‘b plus’ la ‘bb minus’ şi a confirmat ratingurile de viabilitate ale UniCredit la ‘bb minus’ şi ale Băncii Transilvania ‘bb’.
Revizuirea în creştere a calificativului BCR reflectă progresele înregistrate de bancă în rezolvarea problemei creditelor neperformante şi revenirea la profitabilitate operaţională în 2015, după pierderile înregistrate în 2014, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.
Ratingurile pe termen lung şi ratingurile de suport al BCR, BRD şi UniCredit sunt susţinute de sprijinul potenţial din partea băncilor mamă, respectiv Erste Group Bank AG, Societe Generale SA şi UniCredit S.p.A.
Fitch apreciază că subsidiarele băncilor din România, şi ale regiunii CEE (Europa Centrală şi de Est) sunt de importanţă strategică pentru băncile mamă, în ciuda recentelor performanţe slabe.
Importanţa lor este evidenţiată de sprijinul de până acum (în ceea ce priveşte finanţarea şi lichidităţile) şi prin integrarea operaţională în cadrul grupului.
Potenţialul cost al sprijinirii subsidiarelor băncilor din România ar fi gestionabil, ţinând cont de mărimea mică a acestor subsidiare faţă de activele băncilor mamă, apreciază Fitch.
Ratingurile pe termen lung ale BCR şi UniCredit sunt sensibile la schimbările calificativelor băncilor mamă, sau la angajamentul din partea Erste şi UniCredit faţă de subsidiarele lor, sau la CEE. O revizuire în creşte a plafonului de ţară al României ar putea duce la îmbunătăţirea ratingului BRD cu o treaptă, susţine agenţia de evaluare financiară.