Fitch a confirmat ratingurile pe termen lung ale BCR, BRD, UniCredit şi Banca Transilvania
De asemenea, Fitch a îmbunătăţit ratingul de viabilitate al BCR de la ”bb” la ”bb plus” şi a confirmat ratingurile de viabilitate ale UniCredit la ”bb minus” şi ale Băncii Transilvania ”bb”.
Calificativele pe termen lung şi scurt precum şi ratingurile de suport ale BCR, BRD şi UniCredit Bank sunt susţinute de sprijinul potenţial din partea băncilor mamă, respectiv Erste Group Bank AG, Societe Generale SA şi UniCredit S.p.A. În opinia Fitch, Erste, SocGen şi UniCredit vor continua să aibă o predilecţie spre sprijinirea subsidiarelor lor din România deoarece această ţară şi regiunea CEE (Europa Centrală şi de Est) rămân de importanţă strategică pentru băncile mamă.
Fitch se aşteaptă ca băncile să continue rezolvarea problemei creditelor neperformante (NPL) în 2017-2018, fiind încurajate de concentrarea autorităţilor de reglementare pe reducerea activelor cu probleme din sectorul bancar. În context, Fitch citează datele publicate recent de Banca Naţională a României (BNR) potrivit cărora rata creditelor neperformante s-a diminuat, în octombrie faţă de luna precedentă, cu 0,05 puncte procentuale, la 8,19%.
Agenţia estimează că recentele tendinţe macroeconomice vor sprijini în continuare performanţele şi calitatea activelor băncilor în 2017-2018, cu o creştere moderată a creditării condusă de gospodării, care beneficiază de relaxarea politicilor fiscale şi de majorarea salariilor.
Riscurile legislative (cele legate de iniţiativa care prevede obligaţia băncilor de a face conversia în lei, la cursul BNR din momentul contractării împrumutului, a creditelor în franci elveţieni contractate de persoanele fizice) s-au redus acum pentru băncile din România, contribuind pozitiv la strategiile lor de dezvoltare şi de planificare financiară, apreciază Fitch.