Îmbunatatirea perspectivei reflecta moderarea riscurilor provocate de pandemie asupra mediului operational pentru bancile din România în general, si pentru calitatea activelor si a câstigurilor Bancii Transilvania în particular, apreciaza agentia, conform Agerpres.
Ratingul pentru datoriile pe termen lung si ratingul de viabilitate al Bancii Transilvania reflecta franciza interna puternica, capitalizarea solida, nivelul robust al finantarii si lichiditatii, calitatea activelor rezilienta pâna în prezent, si redresarea profitabilitatii, informeaza Fitch.
Agentia a îmbunatatit de la negativa la stabila perspectiva asupra mediului operational pentru bancile din România, apreciind ca impactul pandemiei asupra profilului de creditare al bancilor românesti este în mare masura sub control, iar orice riscuri reziduale sunt compensate de perspectivele de redresare economica pe termen scurt ale tarii.
Mediul operational pentru România este evaluat de Fitch la „bb plus”, ceea ce reflecta riscurile la adresa stabilitatii macroeconomice pe termen mediu.
Banca Transilvania este cea mai mare banca din România, cu o cota de piata de aproximativ 19% în activele totale din sector.
Profitabilitatea bancii arata o redresare solida, câstigurile beneficiind de pe urma îmbunatatirii creditarii în 2021 si de scaderea costului riscului, datorita reducerii creditelor neperformante.
Ratingul pentru datoriile pe termen lung si ratingul de viabilitate al Bancii Transilvania ar putea fi revizuit în scadere daca presiunile din mediul operational asupra bancilor românesti se materializeaza la un nivel care necesita o reevaluare sub nivelul „bb plus”, sau daca se diminueaza semnificativ capitalizarea si profitabilitatea bancii.
De asemenea, o îmbunatatire a ratingurilor Bancii Transilvania ar necesita o revizuire în crestere a evaluarii mediului operational pentru România („bb plus”), mentinându-se profilul solid de creditare al bancii.