Fitch a retrogradat Credit Europe Bank la „BB minus”
Decizia Fitch vine după ce la finele lunii trecute Standard & Poor’s Ratings Services a coborât cu o treaptă ratingul de ţară al Olandei la ‘AA plus’ de la ‘AAA’.
‘Retrogradarea ratingului pe termen lung şi a ratingului de viabilitate reflectă capitalizarea redusă a băncii, unele slăbiciuni în calitatea activelor şi alinierea crescută a profitului consolidat al grupului cu cel al subsidiarei din Rusia’, se arată într-un comunicat al Fitch Ratings.
Potrivit agenţiei de evaluare, creditele neperformante ale Credit Europe Bank se situau la 4,95% din totalul creditelor la jumătate acestui an, în schimb erau sensibil mai mari în cazul subsidiarei din România, 15,2%. În plus, calitatea activelor Credit Europe Bank NV rămâne potenţial vulnerabilă ca urmare a concentrării semnificative a debitorilor, expunerea mare pe industriile ciclice (precum shipping şi imobiliar), concentrarea pe pieţele emergente. ‘Totuşi, aceste riscuri sunt contracarate de performanţele băncii de a gestiona aceste riscuri şi nivelul moderat al provizioanelor (în afara României)’, precizează Fitch.
‘O deteriorare semnificativă a calităţii activelor, conducând la o nouă reducere a capitalizării, ar putea pune presiuni asupra ratingurilor. Creşterea rapidă a activelor, care depăşeşte generarea internă de capital şi/sau injecţii de equity ar fi de asemenea pentru profilul de credit’, avertizează Fitch.
În 2013, Credit Europe Bank (România) S.A. aniversează 20 de ani de prezenţă pe piaţa locală. Membră a grupului financiar olandez Credit Europe Bank NV, banca activează încă din 1993 sub titulatura Banca de Credit Comercial şi Industrial, ulterior ca Finansbank (2000) şi apoi, din 2007, în urma unui proces de rebranding, sub numele de Credit Europe Bank România. În România Credit Europe Bank asigură o gamă largă de produse şi servicii către aproximativ 500.000 de persoane fizice, IMM-uri şi corporaţii, prin intermediul unei reţele alcătuite din 70 de sucursale, agenţii şi puncte de lucru, precum şi prin canale alternative de distribuţie: ATM-uri, POS-uri, servicii de Internet şi Phone Banking.