Perspectiva de evoluţie a economiei britanice este considerată de Fitch drept „stabilă”.
Decizia este un nou revers pentru premierul conservator David Cameron, după ce agenţia Moody’s retrogradase ratingul economiei britanice în februarie.
„Retrogradarea ratingului suveran al Marii Britanii reflectă degradarea situaţiei sale economice şi fiscale care a determinat Fitch să-şi revizuiască în sus estimările privind deficitul bugetar şi datoria guvernamentală”, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare.
Fitch estimează, în prezent, că datoria guvernamentală va atinge vârful de 101% din PIB în 2015-2016, şi va scădea doar treptat, începând din 2017-2018. Conform estimărilor anterioare ale Fitch, datoria Marii Britanii urma să ajungă la un vârf de 97% din PIB, pentru a scădea începând din 2016-2017.
De asemenea, Fitch şi-a revizuit în jos estimările de creştere pentru Marea Britanie în 2013 şi 2014, până la 0,8% şi 1,8%, de la 1,5% şi 2% cât estima anterior. În plus, agenţia estimează că economia britanică nu va reveni la nivelul de creştere înregistrat în 2007 până în 2014, ceea ce scoate în evidenţă slăbiciunea relansării economice.
Fitch precizează că perspectiva pentru noul rating „AA plus” este una „stabilă”, ceea ce implică o probabilitate mai mică de 50% pentru o nouă retrogradare în următorii doi ani.
Decizia Fitch de a scoate Marea Britanie din categoria ţărilor care beneficiază de cel mai bun rating posibil vine la două luni după ce o altă mare agenţie de evaluare, Moody’s Investor’s Service, a coborât, şi ea, cu o treaptă, ratingul Marii Britanii la „Aa1” de la „AAA”. În prezent doar Standard & Poor’s atribuie Marii Britanii un rating „AAA”, însă în luna decembrie a anului trecut a revizuit şi ea perspectiva la negativă, ceea ce înseamnă că există o şansă din trei pentru o retrogradare.