Fitch: Anul 2020 este unul pierdut pentru România, este posibil ca PIB-ul în 2021 să ajungă la valoarea aceluia din 2019
Deși România este mai puțin dependență ca alte țări din regiune de sectoarele serviciilor care au fost puternic afectate de măsurile luate pentru limitarea extinderii pandemiei de coronavirus (transport și turism), Fitch se așteaptă la o contracție abruptă a consumului, investițiilor și exporturilor, în condițiile prăbușirii cererii externe și scăderii activității economice interne împreună cu încrederea.
Fitch se așteaptă că șomajul să crească până la 8% în 2020 (cea mai mare rată de creștere anuală înregistrată), de la 3,9% cât era în 2019. Creșterea șomajului va reflecta și impactul limitat pe care le vor avea măsurile guvernamentale de amortizare a șocurilor provocate de criză. Potrivit datelor de la ministerul Muncii, cu care operează și Fitch, companiile au trimis 560.000 de cereri de suspendare a contractelor de muncă până la mijlocul lui aprilie.
Potrivit principalului scenariu prognozat de agenția de rating Fitch pentru România, pe parcurusul anului 2020 efectele negative se vor micșora și mai multe sectoare ale economiei își vor reveni spre sfârșitul anului iar creșterea șomajului se va modera la rândul ei. În 2021, Firch se așteaptă la creștere economică de 5%, care se va baza în special pe exporturile de servicii și produse prelucrate, o creștere a investițiilor, atât publice, cât și private, și o majorare a consumului. Schimbarea priorităților investiționale ale companiilor globale ar putea chiar să aducă niște beneficii României (cum ar fi în domeniile IT&C și agricultură) pe termen mediu și lung. Cu toate acestea, agenția atrage atenția cu privire la riscurile că estimările pe termen scurt și mediu să fie revizuite, din cauza incertitudinilor cu privire la lungimea perioadei de restricții sociale și economice.
Agenția se așteaptă la o scădere abruptă a Produsului Intern Brut în 2020, și la o creștere modestă a acestuia în 2021, care va fi probabil la nivelul aceluia din 2019 și numai în proporție de 90% față de vechile proiecții făcute de Fitch. Fără nici o îndoială, că ratingul țării va rămâne în jurul lui `BBB´ median.
Fitch se așteaptă ca deficitul bugetar să scadă în 2021 și să ajungă la 4,2%, în condițiile revenirii economice. Previziunea agenției cu privire la atingerea acestui deficit se bazează pe presupunerea că executivul va reuși să țină sub control creșterea cheltuielilor publice care nu sunt necesare relansării economice, în special prin scăderea sau chiar renunțarea la majorarea pensiilor publice cu 40%, care este programată să aibă loc in septembrie 2020. Această majorare a fost lăsată moștenire de guvernarea precedentă. Fitch susține și limitarea creșterilor salariale anul acesta și anul următor.