Fitch atribuie Transelectrica un rating pe termen lung ”BBB”, cu perspectivă stabilă

Economica.net
05 07. 2017
transport_energ_10632600

Ratingul reflectă profilul solid de afaceri al companiei ca deţinător şi operator al reţelei de transmisie a electricităţii din România, se spune în comunicat.

Ratingul este sprijinit de reglementările ţării privind transportul energiei electrice, actualul cadru legal fiind în vigoare până la mijlocul lui 2019.

Compania are planificate până în 2025 investiţii de peste cinci miliarde de lei, iar profilul financiar al Transelectrica este în prezent solid deoarece aceasta avea lichidităţi nete la sfârşitul lui 2016, apreciază agenţia de evaluare financiară.

Statul român (rating ”BBB minus”, cu perspectivă stabilă) deţine o participaţie de 59% în Transelectrica. Aproximativ 18% din datoria Transelectrica este garantată de stat, dar aceste împrumuturi expiră în 2018 şi 2020 şi nu există intenţia înlocuirii lor cu alte instrumente garantate, se precizează în comunicat.

În opinia agenţiei de evaluare financiară, ratingul Transelectrica pe termen lung este plafonat la ”BBB”, cu o treaptă peste cel al României (rating ”BBB minus”, cu perspectivă stabilă), datorită legăturilor companiei cu statul. Fitch estimează că o acţiune pozitivă de rating ar putea avea loc dacă profilul Transelectrica se îmbunătăţeşte şi ratingul suveran al României este revizuit în creştere.

Transelectrica administrează şi operează sistemul electric de transport şi asigură schimburile de electricitate între ţările Europei Centrale şi de Răsărit, ca membru al ENTSO-E (Reţeaua Europeană a Operatorilor de Transport şi Sistem pentru Energie Electrică).

Compania este responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcţionarea sistemului şi a pieţei, asigurarea siguranţei Sistemului Electroenergetic National (SEN).