Fitch avertizează că pieţele emergente sunt vulnerabile, în condiţiilor unor datorii de 19.000 miliarde de dolari

Cu un nivel al datoriilor care s-a majorat de aproape patru ori în ultimul deceniu, pieţele emergente au devenit vulnerabile la înăsprirea condiţiilor financiare în contextul majorării ratei de politică monetară în SUA, a avertizat, joi, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 18 mai 2018, 06:45
Fitch avertizează că pieţele emergente sunt vulnerabile, în condiţiilor unor datorii de 19.000 miliarde de dolari

Într-un raport publicat joi, Fitch susţine că obligaţiunile restante ale statelor în curs de dezvoltare au urcat la 19.000 de miliarde de dolari de la 5.000 de miliarde de dolari în urmă cu un deceniu. În pofida dezvoltării pieţelor de obligaţiuni în moneda locală, debitorii vor fi afectaţi de creşterea costurilor cu împrumuturile externe, un dolar mai puternic şi încetinirea intrărilor de capital, subliniază Fitch.

Aceasta, în condiţiile în care Fitch estimează că Rezerva Federală americană va majora dobânda de politică monetară de cel puţin şase ori până la finele lui 2019.

‘În cazul în care condiţiile financiare relaxante se vor înăspri mai abrupt decât ne aşteptăm, datoriile pieţelor emergente vor fi supuse la presiuni. Dacă apetitul investitorilor pentru riscul pieţelor emergente se va inversa, multe dintre pieţele emergente ar putea să se confrunte cu provocări în a-şi refinanţa datoriile chiar şi pe pieţele lor interne, în timp ce ieşirile de capital ar putea pune presiuni asupra cursului de schimb sau rezervelor valutare’, apreciază Monica Insoll, directorul echipei de cercetare de la Fitch.

Pe lângă cele mai vulnerabile mari pieţe emergente, respectiv Ucraina, Turcia şi Argentina, Fitch consideră că există riscuri şi în cazul unor state care beneficiază de ratinguri superioare precum Emiratele Arabe Unite, Qatar, Peru şi Kazahstan, din cauza dependenţei lor de datoriile externe. În schimb, China este considerată a fi o ţară cu nivel mediu de risc, iar principalele sale provocări sunt nivelul ridicat al datoriei la nivelul întregii economii şi profilul de risc al băncilor de mărime medie.

Potrivit Fitch, fluxurile de capital către pieţele emergente ar putea să se diminueze pe măsură ce investitorii americani şi cei din întreaga lume obţin randamente mai mari de pe urma activelor americane. Acest fenomen va pune noi presiuni asupra guvernelor care se confruntă deja cu provocări în a-şi finanţa deficitele de cont curent sau a-şi refinanţa datoriile externe şi ar putea conduce la deprecierea monedelor sau un declin al rezervelor valutare, susţine Fitch.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Programul celui care a obținut cele mai multe voturi în primur tur......
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor ...