Fitch confirmă ratingul KMG International NV (grupul Rompetrol) la „B+” cu perspectivă stabilă

11 07. 2022
rompetrol11

“Perspectiva stabilă reflectă așteptările noastre conform cărora KMGI va putea să își mențină în mare parte stabilă sursa fondurilor nete provenite din operațiuni la un nivel de aproximativ 3x în 2022-2026. Aceasta reflectă, de asemenea, accesul stabil la liniile de credit cu băncile cu care are relații, datorită poziției sale adecvate pe piața internă din România și legăturilor cu firma mamă KMG”, arată Fitch.

Iată câteve din factorii cheie ai ratingului, în perspectiva Fitch

Dependența limitată de petrolul rusesc: KMGI se aprovizionează în proporție de aproximativ 75% din țițeiul KMG din Kazahstan. În prezent, țițeiul kazah este comercializat sub denumirea Urals și Siberian Light, fiind încărcat pe nave în porturile din Rusia (mai nou, kazahii și-au redenumit petrolul în KEBCO). Sancțiunile internaționale împotriva petrolului rusesc nu se aplică țițeiului cumpărat din alte țări, inclusiv Kazahstan. În cazul unor întreruperi în tranzitul petrolului prin Rusia, KMGI va explora surse alternative, cum ar fi Azerbaidjan și Africa. În acest scenariu, se estimează că volumul de producție va scădea la aproximativ 80% din capacitate.

Autosuficiența ridicată a României în domeniul gazelor naturale: Gazul rusesc importat reprezintă 16% din consumul total de gaze din România, care este al doilea mare producător de gaze din UE și care dispune de resurse neexploatate considerabile în Marea Neagră și pe uscat. În cazul întreruperii aprovizionării cu gaze naturale din Rusia, estimăm un impact redus asupra operațiunilor KMGI.

Întreruperea activității de rafinare: Activitățile de rafinare de la Petromidia au fost întrerupte timp de 83 de zile după un incendiu în iulie 2021. Majoritatea unităților sale de rafinare și-au reluat activitatea după reparații în septembrie, dar cea mai afectată unitate, hidrotratarea motorinei, a fost restabilită abia în aprilie 2022. Ca urmare, volumul de prelucrare a materiei prime de hidrocarburi de la KMGI a scăzut la 5,1 milioane de tone, cu mult sub nivelul normal de 6,3 milioane de tone. Impactul negativ asupra EBITDA din 2021 este estimat la 35 de milioane USD. Costul reparațiilor pentru instalațiile avariate este estimat la 29 de milioane de dolari.

Prețul scăzut al sortimentului Urals va stimula EBITDA: De la începutul războiului din Ucraina, Urals a fost tranzacționat la un preț redus și, în consecință, diferența dintre Brent și Urals a crescut la un nivel fără precedent de peste 30 USD/baril (media 2019-2021: 0,65 USD/baril). Creșterea diferenței Urals-Brent cu mult peste poziția de acoperire a KMGI a declanșat o pierdere de acoperire în primul semestru din 2022. Cu toate acestea, ne așteptăm ca KMGI să înregistreze o marjă de rafinare excepțional de puternică, cu un EBITDA/bbl de peste 4 USD în 2022, care să compenseze pierderea de acoperire din primul semestru 2022.

Operațiuni de vânzare cu amănuntul în creștere: România are unul dintre cele mai scăzute niveluri ale parcului auto pe cap de locuitor din UE, ceea ce oferă KMGI oportunitatea de a profita de o creștere viitoare. KMGI operează în prezent peste 1.000 de stații de carburanți în țară și va continua să își extindă operațiunile de vânzare cu amănuntul pe piața internă pentru a profita în continuare de primele mai mari și de câștigurile stabile pe care le oferă în comparație cu marjele ciclice de rafinare. Din 2018, KMGI a adăugat 40 de benzinării la rețeaua sa de vânzare cu amănuntul și va construi încă 44 de stații până în 2024