Fitch a confirmat şi calificativul pentru credite pe termen lung în lei, la „BBB”, precum şi pe cel pentru împrumuturi pe termen scurt în valută, la F3, se arată într-un comunicat al agenţiei. Calificativele pe termen lung au perspectivă stabilă.
„Ratingurile reflectă rezultatele operaţionale solide ale Bucureştiului şi un declin semnificativ mai ales al cheltuielilor operaţionale, statutul de capitală a României, structura economică locală diversificată (…) dar şi situaţia politică încă volatilă din România şi devalorizarea leului, care pune presiune pe necesarul pentru serviciul datoriei, întrucât datoria este în monedă străină, respectiv necesarul ridicat de investiţii şi posibile noi obligaţii financiare”, se arată în comunicatul Fitch.
Marja operaţională sub 30%, raportul dintre datorie şi venituri mai mic de 100%, precum şi rate solide de acoperire a datoriilor sunt elemente pozitive pentru ratingul oraşului, cu condiţia unei îmbunătăţiri a calificativului suveran al României.
O decizie negativă de rating ar putea fi luată în urma unei deteriorări a rezultatelor operaţionale, întrucât ar duce la incapacitatea Bucureştiului de a finanţa din resurse proprii o mare parte din necesarul încă semnificativ de investiţii.
Fitch a confirmat în iunie ratingul României la BBB-, cu perspectivă stabilă, decizie urmată de acţiuni smilare în iulie pentru calificativele Primăriei Oradea şi Primăriei Braşov.