Menţinerea ratingului maxim este o dovadă a ‘bazelor economice solide’ ale primei puteri economice mondiale, precum şi a ‘progreselor’ înregistrate în reducerea deficitului, explică agenţia de evaluare într-un comunicat.
Produsul Intern Brut al Statelor Unite s-a accelerat în primul trimestru, la +1,8% în ritm anual, în timp ce deficitul bugetar ar putea să scadă cu peste 40% în cursul exerciţiului fiscal 2013, sub efectul tăierilor bugetare automate şi al majorării impozitelor.
Conform Fitch Ratings, sfârşitul anunţat al politicii monetare relaxate a băncii centrale americane (Fed) ar putea interveni „gradat” şi „ordonat”, fără să afecteze creşterea economică a ţării.
Agenţia justifică menţinerea perspectivei negative prin „stabilizarea datoriei publice la nivel ridicat”, ce expune finanţele publice unor eventuale „şocuri”. Potrivit clasamentului întocmit de Fitch, Statele Unite sunt ţara notată cu „triplul A” având cea mai mare valoare a raportului datorie/PIB (peste 100% în prezent, precizează agenţia).
Perspectiva economică înseamnă că Fitch ar putea să scadă ratingul în următoarele luni în funcţie de circumstanţe. În comunicatul amintit, agenţia menţionează că va recurge la o nouă evaluare a datoriei americane „în intervalul până la sfârşitul lui 2013”.
În luna august 2011, concurenţii de la Standard&Poor’s au retrogradat SUA la ‘AA plus’ de la ‘AAA’, pe fondul disputelor din Congres cu privire la majorarea plafonului de îndatorare. La începutul acestei luni, ei au îmbunătăţit perspectiva de rating a Statelor Unite până la ‘stabilă’ de la ‘negativă’, ca urmare a diminuării riscurilor fiscale.