Liderul de la Elysee a anunţat că TVA -ul va creşte cu 1,6% începând cu luna octombrie şi a propus negocierea timpului de lucru în interiorul companiilor. Fitch, care a dat o perspectivă negativă ratingului Franţei, precizează într-un comunicat că ‘măsurile trebuie puse în practică şi impactul lor probabil nu se va face simţit pe termen scurt’.
În consecinţă, acestea nu pot avea vreo influenţă imediată asupra ratingului. Însă agenţia de evaluare consideră că ‘măsurile anunţate constituie o etapă pozitivă, care subliniază capacitatea şi voinţa guvernului francez de a răspunde slăbiciunilor din economie şi din finanţele publice’. ‘Propunerile corespund aşteptărilor noastre ca guvernul francez să se bazeze pe reformele deja anunţate pentru a înlătura rigidităţile structurale de pe piaţa muncii şi din domeniul productiv’, se mai menţionează în comunicatul Fitch.
Agenţia de evaluare a revizuit în luna decembrie perspectiva ratingului Franţei de la ‘stabil’ la negativ’, întrucât a estimat că Franţa era ţara din zona euro cu ratingul AAA (cel mai bun nivel de evaluare financiară) cea mai expusă unei agravări a crizei datoriilor. Pe data de 13 ianuarie, Standard and Poor’s, o altă agenţie de evaluare financiară, a retrogradat Franţa cu o treaptă, de la AAA la AA+.