Fitch Ratings atribuie Societe Generale un rating pe termen lung ‘A’, cu perspectivă negativă.
Fitch apreciază că performanţele băncii în Rusia s-ar putea înrăutăţi dacă mediul operaţional din această ţară devine mai volatil.
Devalorizarea rublei, creşterea incertitudinilor privind mediul operaţional şi întârzierea performanţelor au determinat grupul bancar francez să deprecieze fondul comercial la subsidiara sa din Rusia, cu un impact negativ de 525 milioane de euro asupra profitului net al SocGen. În perioada ianuarie – martie 2014, profitul net a scăzut la 315 milioane de euro (439 milioane de dolari), de la 364 milioane de euro în perioada similară din 2013, în timp ce analiştii se aşteptau la 868 de milioane de euro.
Fitch consideră că scăderea profitului net al băncii franceze cu 13% în primul trimestru din 2014 semnalează mediul operaţional şi politic dificil din regiune, care va afecta cel puţin pe termen scurt profitabilitatea operaţională a SocGen.
Veniturile băncii din toate segmentele de afaceri rămân sub presiune din cauza cererii scăzute a clienţilor în Franţa, a mediului operaţional slab în unele pieţe din Europa de Est şi a condiţiilor mai puţin favorabile de pe pieţele de capital, avertizează agenţia de evaluare financiară. Dar aceste dificultăţi sunt parţial compensate de măsurile de reducere a costurilor şi de scăderea creditelor neperformante.
Fitch apreciază că în viitor câştigurile SocGen vor avea de suferit din cauza cererii slabe pentru împrumuturi în Franţa şi a ratelor scăzute ale dobânzilor iar creditele neperformante ar putea creşte din nou dacă nu se va îmbunătăţi economia Franţei.
Pe data de 13 mai, banca va prezenta strategia pe trei ani de dezvoltare pe piaţa rusă, prin care speră să obţină o profitabilitate acceptabilă în 2016, într-un scenariu care prevede atenuarea tensiunilor.
Rusia reprezintă 3% din expunerea globală a SocGen, care este una dintre băncile străine cu cea mai semnificativă prezenţă pe piaţa rusă.
Profitul diviziei de corporate şi investiţii bancare a Societe Generale a scăzut cu 16% în primul trimestru din 2014, la 409 milioane de euro, în timp ce câştigurile diviziei de consumer-banking au urcat cu 21%, la 323 de milioane de euro.
La divizia internaţională şi de servicii financiare s-au înregistrat pierderi de 284 de milioane de euro, de la un profit de 256 de milioane de euro, din cauza deprecierii fondului comercial la subsidiara din Rusia.
Banca şi-a confirmat încrederea pe termen lung privind potenţialul pieţei bancare ruse şi şi-a arătat angajamentul prin achiziţionarea, în aprilie, a tuturor acţiunilor Rosbank, subsidiara din Rusia, se arată în comunicatul SocGen.
De asemenea, banca are ca obiectiv o rentabilitate a capitalului propriu de aproximativ 10% până la sfârşitul lui 2015, faţă de 8,4% anul trecut, excluzând câştigurile excepţionale.
Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 de milioane de clienţi în întreaga lume. În România, BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă, după totalul activelor.