Fitch estimează că economia Chinei va creşte cu 8% în 2021
Raportul agenţiei semnalează că perspectivele de recuperare economică ale ţării asiatice „sunt stabile” şi subliniază că „mulţi indicatori economici sunt deja la nivelul pre-pandemie”.
„Este de aşteptat ca politicile fiscale şi de creditare demarate să se normalizeze gradual, pe măsură ce autorităţile vor deveni mai încrezătoare în viabilitatea recuperării”, a indicat analistul Andrew Fennell.
„Autorităţile vor pune mai mult accent pe noua politică de ‘dublă circulaţie’, al cărei obiectiv este acela ca motorul de creştere al ţării să devină cererea internă”, a adăugat el.
Documentul menţionează că gigantul asiatic „pare să fi luat un nou impuls, în pofida tensiunilor geopolitice şi a unui scenariu extern provocator”.
„Este probabil ca fricţiunile cu Statele Unite să continue, dar alegerea candidatului democrat Joe Biden ar putea evita noi escaladări ale tensiunilor comerciale”, se arată în raport.
Agenţia estimează, de asemenea, „perspective mai bune în 2021” pentru regiunile semi-autonome Hong Kong şi Macao.
„Hong Kong ar putea creşte cu 4% în 2021, după o contracţie de 6,5% în 2020”, scrie în raportul Fitch.
În cazul Macao, regiune dependentă de industria jocurilor şi turismului, economia va creşte cu 35%, după o contracţie de 50% în 2020, potrivit agenţiei de rating.
Pe de altă parte, agenţia Moody’s a avertizat marţi, într-un raport, că recuperarea economică a Chinei va fi „graduală, dar inegală”, în funcţie de provinciile şi regiunile ţării.
„Creşterea veniturilor bugetare ale guvernelor locale deja încetinise înainte de Covid, iar reducerile de impozite din cauza noului coronavirus au diminuat şi mai mult baza de venituri”, a semnalat analistul Moody’s Yubin Fu.
Documentul adaugă faptul că autorităţile ţării vor continua să adopte o politică fiscală care să sprijine creşterea, chiar dacă aceasta va fi finanţată printr-o datorie mai mare.
Raportul mai menţionează că „breşele în finanţare se vor amplifica”, deoarece regiunile depind tot mai mult de întreprinderile de stat pentru a investi în proiecte de infrastructură, ceea ce ar putea presupune riscuri.