Fitch: Guvernul Trump „ameninţă” condiţiile economice internaţionale

Economica.net
11 02. 2017
fitch_rating_59544800

Reprezentanţii acesteia au semnalat, într-o analiză, că predictibilitatea politicilor Statelor Unite a scăzut pentru „canalele internaţionale de comunicare şi normele ce reglementează relaţiile au fost abandonate, creând perspectivele unor schimbări subite şi neaşteptate în politicile americane, cu potenţiale implicaţii globale”, informează Agerpres.

„Riscurile primare pentru creditele suverane includ posibilitatea unor schimbări disruptive în relaţiile comerciale, mai puţine fluxuri internaţionale de capital, limite pentru migraţie, care afectează transferurile şi schimburi controversate între politici, care contribuie la o mai mare sau prelungită volatilitate a valutelor şi a altor pieţe financiare”, au precizat analiştii Fitch.

Agenţia de rating a menţionat că materializarea acestor riscuri va crea un climat nefavorabil pentru creşterea economică, punând presiune pe finanţele publice.

Conform Fitch, statele cu cele mai mari riscuri legate de schimbările adverse „sunt cele cu legături economice şi financiare strânse cu Statele Unite şi care sunt supuse unui control din cauza dezechilibrelor financiare existente sau a percepţiilor privind un cadru sau practici incorecte în relaţiile bilaterale”.

„Canada, China, Germania, Japonia şi Mexic au fost identificate explicit de Administraţia Trump drept ţări care au acorduri comerciale sau politici privind ratele de schimb care impun atenţie, dar este puţin probabil ca lista să se termine aici”, a semnalat Fitch.

Agenţia a subliniat că modificarea perspectivei de rating a Mexicului de la BBB+ la negativ în decembrie a reflectat parţial marile incertitudini economice şi volatilitatea preţurilor activelor, care au urmat alegerilor din SUA.

De asemenea, a avertizat că ţările care găzduiesc investiţii americane directe, o parte dintre care au finanţat industrii exportatoare focalizate pe SUA, sunt în pericol de a fi desemnate obiective ale unor măsuri comerciale punitive.

„Ţările cu o proporţie mare a investiţiilor americane în prelucrare sunt Canada, Marea Britanie, Ţările de Jos, Mexic, Germania, China, şi Brazilia”, a menţionat Fitch.