„Rating-ul BBB- reflectă poziţia puternică de piaţă şi profilul solid de afaceri al SN Nuclearelectrica SA ca unic producător de energie nucleară, o sursă curată, sigură şi eficientă din punct de vedere al costurilor, cu o cotă de piaţă de 20%, ceea ce reprezintă 35% din totalul energiei fără emisii de CO2 produsă în România. Perspectiva negativă asociată ratingului reflectă ratingul suveran întrucât ratingul SNN este condiţionat de ratingul suveran al României, în cazul în care acesta ar fi retrogradat”, se precizează în comunicatul citat.
Potrivit companiei, elementele esenţiale care au condus la reconfirmarea ratingului au fost profilul de afacere solid, nivelul suficient de lichiditate, profilul financiar estimat, influenţa opririi Unităţii 1 în vederea retehnologizării asupra rezultatului operaţional şi a necesarului de investitii, influenţa investiţiilor semnificative în cashflow-ul companiei, impactul suprataxării veniturilor în rezultatele financiare ale companiei, reducerea ponderii datoriilor garantate de stat precum şi de susţinerea puternică a companiei de către stat, dată fiind importanţa strategică şi legăturile de acţionariat.
Nuclearelectrica precizează că a solicitat evaluarea şi obţinerea rating-ului în vederea poziţionării pe piaţă şi implicit acordării posibilităţii de evaluare pentru realizarea proiectelor majore de investiţii.
Nuclearelectrica, singurul producător de energie nucleară din România, contribuie cu aproximativ 20% energie nucleară la producţia totală de energie, prin exploatarea celor două unităţi Candu, Unităţile 1 şi 2 ale Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de producţie de 700 MW. În acelaşi timp, Nuclearelectrica contribuie cu 33% la producţia totală de energie fără emisii de CO2 din România.