Fitch: Obligaţiunile Italiei şi Spaniei vor fi din ce în ce mai puţin atractive pentru investitorii

Economica.net
23 05. 2012
fitch_ratings_agency_007_21027100

Aceste retrageri sporesc dependenţa guvernelor de la Roma şi Madrid de băncile locale, pentru refinanţarea datoriilor. În schimb, băncile italiene şi spaniole devin tot mai expuse la riscurile generate de înrăutăţirea crizei datoriilor suverane din zona euro.

„Anticipăm un risc ridicat de continuare a plecării investitorilor în trimestrele următoare, până se va ajunge la o bază de investitori dispuşi la asumarea unor riscuri mai mari, sau la îmbunătăţirea perspectivelor economice ale Italiei şi Spaniei”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Fitch estimează că investitorii străini deţineau la sfârşitul primului trimestru 32% din datoriile Italiei şi 34% din cele ale Spaniei, excluzând achiziţiile efectuate de Banca Centrală Europeană (BCE) prin programul de cumpărare de obligaţiuni.

În 2008, aceste deţineri se ridicau la peste 60% în cazul Spaniei şi la circa 50% în cel al Italiei.

Fitch se aşteaptă ca BCE şi fondurile de salvare ale zonei euro să intervină pentru evitarea unor posibile crize de lichidităţi, dacă această tendinţă va continua, ceea ce va da celor două ţări mai mult timp pentru reformele necesare îmbunătăţirii perspectivelor economice.

Băncile italiene şi spaniole au folosit împrumuturile ieftine furnizate de Banca Centrală Europeană (BCE) băncilor din zona euro, prin operaţiuni efectuate în decembrie şi februarie, pentru a-şi mări deţinerile de obligaţiuni guvernamentale. Riscurile unei ieşiri a Greciei din uniunea monetară au dus la revenirea la creştere a randamentelor obligaţiunilor acestor ţări, în ultimele două luni.

BCE nu a mai cumpărat obligaţiuni guvernamentale în ultimele zece săptămâni, rezistând presiunilor în creştere de a ajuta ţările puternic îndatorate din zona euro.

Banca a început să cumpere obligaţiuni ale Italiei şi Spaniei în august anul trecut, pentru a reduce costurile de împrumut ale statelor, şi a cheltuit în total pentru acest program 212 miliarde de euro.