Fitch: Pentru relansarea creditării în Europa de Est este nevoie de o creştere mai mare în Vest
Europa Occidentală, locul de unde provin băncile care controlează trei sferturi din industria bancară din Europa de Est, trebuie să înregistreze ‘o perioadă de stabilizare mai lungă şi mai susţinută’, apreciază Artur Szeski, directorul departamentului pentru instituţii financiare de la Fitch. Aceasta ar ajuta băncile din Bulgaria, Croaţia, România, Ungaria şi Slovacia să facă faţă problemei creditelor neperformante.
‘Există o anumită relansare în zona euro dar încă nu este suficient de puternică pentru a creşte creditarea pe pieţele din Europa Centrală şi de Est’, a declarat săptămâna trecută Artur Szeski. ‘Băncile sunt concentrate în principal pe problema creditelor non-performante. Aceasta este cea mai importantă provocare pentru ele acum. Creşterea creditului nu este pe primul loc în agenda lor’, a apreciat Artur Szeski. Potrivit acestuia, creditele non-performante în Bulgaria, România, Croaţia, Ungaria şi Slovenia ar urma să atingă nivelul maxim în cursul anului următor, în timp ce în Cehia şi Slovacia vor rămâne probabil nemodificate.
Într-un raport publicat în luna iulie, Iniţiativa de la Viena aprecia că creşterea creditului privat a rămas slabă la începutul anului, înregistrând un avans de doar 1% în primul trimestru. Iniţiativa de la Viena a apreciat că este nevoie să fie soluţionată urgent problema non-performante.
Anul trecut creditele non-performante reprezentau 18% din totalul creditelor în Lituania, în timp ce în Bulgaria acestea reprezentau 16,9% din total, 16,8% în România şi 13,2% în Slovenia.
Artur Szeski mai susţine că atunci când creşterea economică se va consolida, băncile occidentale vor începe să ofere mai multe fonduri subsidiarelor din Europa de Est deoarece regiunea ‘oferă în continuare randamente foarte bune chiar dacă finanţarea a devenit mai scumpă’. Cu toate acestea ‘dependenţa de finanţarea oferită de băncile mamă va scădea iar sursele de finanţare vor trebui să fie mai diversificate şi mai echilibrate’ susţine analistul Fitch.
Europa de Est se bazează pe statele din Occident ca pieţe pentru exporturile sale şi de asemenea ca sursă de investiţii pentru bănci şi companii. Potrivit celor mai recente prognoze ale FMI, economia zonei euro va înregistra o contracţie de 0,4% în acest an, urmată de un avans de 1% în 2014. În ceea ce priveşte Europa emergentă, FMI preconizează că PIB-ul regiunii va înregistra o creştere de 2,35 în 2013 şi un avans de 2,7% anul viitor.
Principalele bănci din Europa de Est sunt grupul italian UniCredit SpA (din Italia), alături de băncile austriece Raiffeisen Bank International AG şi Erste Group Bank A.