Fitch: Perspectivă negativă pentru băncile italiene, din cauza creditelor neperformante

Economica.net
06 12. 2016
italy_660329_31038900

O multiplicare a presiunilor din partea autorităţilor şi a pieţelor pentru reducerea nivelului ridicat al creditelor neperformante a sporit urgenţa şi riscurile pentru băncile italiene, apreciază Fitch.

Cei trei ani de recesiune cu care s-a confruntat a treia economie a zonei euro au lăsat în bilanţurile băncilor italiene credite neperformante de peste 250 miliarde de euro, iar incertitudinile privind valoarea acestor împrumuturi au afectat încrederea investitorilor.

Profitabilitatea sectorului bancar italian este fragilă. Vânzarea împrumuturilor neperformante sub nivelul lor din bilanţ ar putea provoca pierderi, care să necesite majorarea capitalului. Aceşti factori au determinat agenţia de evaluare financiară să atribuie sectorului bancar italian o perspectivă negativă în 2017.

Votul ‘Nu’ la Referendumul constituţional a sporit incertitudinile politice şi posibil a redus capacitatea de implementare a reformelor economice. Riscurile provocate de instabilitatea politică au provocat în octombrie revizuirea în scădere a perspectivei ratingului suveran al Italiei ‘BBB plus’ la negativă.

Rezultatul referendumului ar putea de asemenea afecta planurile de recapitalizare ale unor bănci italiene, în special Banca Monte dei Paschi di Siena şi UniCredit, şi are implicaţii negative asupra întregului sector bancar, investitorii nefiind atraşi se acest sector în 2016. Capacitatea sectorului bancar de a accesa pieţele instituţionale pentru finanţare şi capital s-ar putea deteriora şi mai mult, avertizează Fitch.

Capitalizarea va rămâne sub presiune şi în 2017, perspectivele reduse de câştig limitând capacitatea băncilor de a-şi majora capitalul. Ratele scăzute ale dobânzilor, ritmul modest de creştere al economiei şi concurenţa strânsă pentru persoanele care iau credite ar putea afecta profiturile. De asemenea, profitabilitatea ar putea fi diminuată de reducerile de costuri şi de măsurile de restructurare, se arată în raport.

Grupurile bancare italiene deţin aproape o treime din creditele neplătite în valoare de 990 de miliarde de euro, fiind pe primul loc în zona euro, arată datele publicate recent de Banca Centrală Europeană.

Nivelul ridicat al creditelor neperformante, moştenire a crizei financiare, reduce acordarea de noi împrumuturi şi afectează încrederea în sistemul bancar al unor state precum Italia, Cipru şi Grecia.

Potrivit raportului BCE, cea mai mare problemă o are Italia, unde 14 bănci mari au o expunere la creditele neperformante de 286 miliarde de euro.

Problema nu este nouă. Băncile italiene au pus deja deoparte rezerve echivalente cu 44,6% din totalul creditelor lor neperformante, mai mult decât orice ţară din zona euro, inclusiv Cipru şi Portugalia, arată datele BCE.

Instituţia a stabilit deja ţinte pentru reducerea nivelului creditelor neperformante pentru unele bănci din Grecia şi Italia, stabilind şi instrucţiuni pentru celelalte grupuri bancare.

Guvernul de la Roma caută modalităţi pentru a sprijini băncile cu probleme fără a încălca însă prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi şi îi protejează pe contribuabili.

Potrivit unor noi reguli care au intrat în vigoare la 1 ianuarie, salvarea unei bănci trebuie să se realizeze mai întâi pe baza contribuţiei acţionarilor, deţinătorilor de obligaţiuni şi deponenţilor, în conformitate cu o procedură cunoscută sub numele de ‘bail-in’.

Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România.