Fitch: Perspectivă stabilă pentru băncile austriece, care beneficiază de tendinţele economice favorabile din CEE
‘Ne aşteptăm la o redresare şi profituri mai echilibrate din CEE în 2017, datorită stabilizării din Rusia, a contribuţiilor stabile şi solide din Cehia şi Slovacia, şi a îmbunătăţirii perspectivelor în majoritatea altor pieţe din CEE, în special în Romania şi Ungaria’, se arată în raport.
Erste şi RBI rămân vulnerabile la deciziile autorităţilor de reglementare din CEE. Tensiunile s-au atenuat în Ungaria, dar recentele legi prietenoase cu cei care s-au împrumutat ar putea afecta perspectivele bune de câştig din România. Taxa pe bănci din Polonia diminuează profitabilitatea sectorului bancar şi ar putea afecta capacitatea RBI de a-şi vinde subsidiara bancară aşa cum şi-a planificat, avertizează Fitch.
Perspectiva sectorului bancar austriac este sensibilă la capacitatea băncilor de a restabili disciplina preţurilor şi reducerea costurilor, pentru a compensa concurenţa ridicată şi ratele scăzute ale dobânzilor în Austria. O redresare solidă în Rusia şi Ucraina şi continuarea tendinţelor pozitive pe majoritatea pieţelor din CEE, în special în Romania şi Ungaria, va fi necesară pentru a confirma restabilirea profilului de risc/profit al băncilor austriece în CEE la un nivel rezonabil.
Profiturile înregistrate în Austria rămân modeste, dar eforturile băncilor de a-şi majora rentabilitatea ar putea duce gradual la întărirea profitabilităţii. Băncile austriece lucrează la întărirea profitabilităţii, dar progresele sunt diferite, şi se concentrează mai mult pe reducerea costurilor fixe decât pe îmbunătăţirea disciplinei preţurilor, se arată în raport.
În urma restructurării, băncile se concentrează din ce în ce mai mult pe piaţa internă, doar Erste Group şi Raiffeisen Bank International (RBI) menţinându-şi o prezentă importantă în CEE. Reducerea prezenţei în CEE ar trebui să sprijine stabilitatea câştigurilor dar de asemenea va pune presiune pe profitabilitate, ţinând cont de potenţialul redus de creştere al pieţei austriece, avertizează Fitch.
Planificata fuziune dintre RBI cu banca mamă Raiffeisen Zentralbank AG ar trebui să aducă beneficii de capital şi costuri mai limitate şi beneficii de capital decât procesului moderat de dezintermediere (deleveraging) din CEE, care ar urma să fie finalizat în 2017. Erste este singura mare bancă austriacă care nu s-a angajat într-o restructurare substanţială, deşi Fitch observă că reformarea este mai puţin urgentă comparativ cu alte bănci.
De asemenea, reducerea agresivă a riscurilor în CEE din 2013 de către Erste face problema eficienţei în Austria mai puţin presantă, se arată în raport.
Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank International (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă inclusiv în România.