Fitch: Perspectivele economice se îmbunătățesc anul viitor în Europa emergentă
Perspectiva pentru ratingurile suverane din Europa emergentă în 2017 este stabilă, dar există patru perspective negative şi nicio perspectivă pozitivă, ceea ce subliniază riscurile la adresa solvabilităţii, avertizează Fitch.
Pentru Europa emergentă în ansamblu, Fitch estimează o accelerare a creşterii PIB la 2,7% în 2017, de la 1,9% în 2016. În Europa Centrală şi de Est (CEE), avansul va fi sprijinit de majorarea absorbţiei fondurilor europene, politica monetară relaxată, extinderea creditării, creşterea numărului de angajaţi şi a salariilor.
Rusia va reveni pe creştere în 2017, deşi ritmul va fi atenuat, de doar 1%, ceea ce reflectă măsurile de consolidare fiscală şi înăsprirea politicii monetare, estimează Fitch.
Pe fondul majorării preţurilor materiilor prime, agenţia se aşteaptă la creşterea inflaţiei în toate statele din CEE, anul viitor.
Majorarea cheltuielilor va provoca o deteriorare a poziţiilor fiscale în 2017 deşi multe ţări se bazează pe îmbunătăţirea colectării veniturilor din taxe.
Evoluţiile politice, în Europa emergentă şi pe plan extern, ar putea genera incertitudini şi ar putea afecta performanţa economică. Ostilitatea faţă de unele politic ale UE, în special în domeniul migraţiei, şi ascensiunea populismului în unele state din CEE creează tensiuni cu alte state din UE, avertizează Fitch.
Perspectiva ratingurilor suverane pentru majoritatea celor 21 de state din Europa emergentă este stabilă dar există patru ţări cu perspectivă negativă (Azerbaidjan, Croaţia, Macedonia şi Turcia) şi nicio ţară cu perspectivă pozitivă.
Ratingurile statelor din regiune pot fi afectate de populismul politic, care poate submina credibilitatea politicii economice şi a comerţului, se arată în raportul Fitch.