Agenţia de rating Fitch apreciază că a crescut riscul ca Banca Transilvania să aibă nevoie de sprijin de urgenţă, din partea autorităţilor.
Ratingul de sprijin indică posibilitatea de a primi susţinere extraordinară în caz de nevoie, în special din partea autorităţilor guvernamentale, iar pragul de sprijin indică probabilitatea de a primi suport extraordinar, în caz de nevoie.
Pragul „1” indică o probabilitate extrem de ridicată de sprijin pentru o bancă, în vreme ce pragul „5” înseamnă o probabilitate care nu mai poate fi invocată, potrivit definiţiilor Fitch.
BT consideră demersul Fitch ca fiind unul firesc în contextul schimbărilor legislative la nivel european şi internaţional, în condiţiile în care politicile inţiate la nivel internaţional au redus substanţial posibilitatea oferirii de sprijin suveran băncilor comerciale din Statele Unite ale Americii, Elveţia şi Uniunea Europeană.
Banca precizează că majoritatea indicatorilor de rating BT rămân neschimbaţi, respectând cele precizate în evaluarea Fitch din iunie 2014: ‘rating BB-‘, cu perspectivă stabilă, pentru finanţările în valută pe termen lung şi ‘B’ pentru cele pe termen scurt; rating de viabilitate ‘BB-‘.
Potrivit sursei citate, directiva UE de instituire a unui cadru pentru redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, aplicată statelor membre UE de la 1 ianuarie 2015, oferă cadrul legal care stipulează că toate instituţiile bancare aflate în dificultate vor putea solicita sprijinul creditorilor şi acţionarilor lor şi mai puţin organismelor guvernamentale. Astfel, majoritatea băncilor din Uniunea Europeană înregistrează revizuiri similare ale indicatorilor’, precizează comunicatul BT.
‘În acest context legislativ, indicatorii Fitch Ratings precum ratingul de sprijin – care indică posibilitatea de a primi susţinere extraordinară în caz de nevoie, în special din partea autorităţilor guvernamentale şi plafonul de sprijin – care indică posibilitatea de a primi suport extraordinar în caz de nevoie de la acţionari sau din partea autorităţilor naţionale au înregistrat revizuiri fireşti. Astfel, plafonul ratingului de sprijin al BT a fost notat ‘fără plafon’, iar plafonul de sprijin BT a fost revizuit la ‘5’ de la ‘3”, se arată într-un comunicat al băncii.
Banca Transilvania deţine, în funcţie de active, o cotă de piaţă de 9,8%, iar lichiditatea structurală BT este de 55,4%, peste media sistemului bancar. Politica de provizioane a băncii este prudentă, în condiţiile în care gradul de acoperire a creditelor neperformante la sfârşitul anului 2014 este de 122,8%. În ceea ce priveşte profitul brut înregistrat în trimestrul I 2015, acesta a fost de 177,19 milioane lei.
Banca Transilvania are peste 6.000 de angajaţi, o reţea formată din aproape 550 de sedii şi 1,91 de milioane de clienţi activi. Strategia băncii este susţinută de acţionari internaţionali, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi IFC – Banca Mondială.