Cea mai mare bancă austriacă şi al treilea mare creditor din Europa de Est – Erste Group Bank – s-ar putea confrunta cu o retrogradare a ratingului cu două trepte, la „BBB plus”, nivel la care se află UniCredit Bank Austria, a cărei bancă mamă – UniCredit SpA – este cel mai mare creditor din regiune, a afirmat Rioual.
Raiffeisen Bank International, al doilea mare creditor din Europa de Est şi cel mai expus la Rusia şi Ucraina, s-ar putea confrunta cu o retrogradare a ratingului cu trei trepte, la „BBB”.
Majorarea capitalului este cea mai mare provocare pentru aceste trei bănci în următorii doi ani, a explicat analistul, adăugând că „băncile austriece nu sunt insuficient capitalizate, dar au pierdut teren”.
„În alte state, băncile au reuşit să-şi majoreze capitalul mai rapid în ultimii ani”, a spus acesta.
Principalele trei bănci din Austria se vor confrunta probabil cu o revizuire în scădere a ratingurilor lor cu două-trei trepte, ca rezultat al revizuirii, a explicat Patrick Rioual. Acesta a adăugat că Fitch revizuieşte sprijinul de stat pentru toate ţările europene, dar efectul cel mai vizibil va fi în Austria.
„Nu există o altă ţară unde sistemul bancar să depindă de sprijinul statului într-o asemenea măsură. Motivul este o combinaţie între ratingul suveran ridicat al Austriei şi strategia marilor bănci de a se concentra pe Europa de Est, ceea ce pune presiune asupra ratingurilor lor”, a declarat analistul Fitch.
„Avem o situaţie neobişnuită pentru o ţară care beneficiază de un rating „AA plus”, care este capabilă de sprijin, dar nu o face în mod voluntar”, a explicat Patrick Rioual, dând exemplul cazului Hypo Alpe.
Într-un raport al agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings, publicat în decembrie 2014, se arată că tensiunile geopolitice dintre Rusia şi Ucraina şi redresarea lentă din Europa Centrală şi de Est (CEE) susţin perspectiva negativă atribuită sectorului bancar austriac.
Marile bănci austriece au o prezenţă solidă în Europa Centrală şi de Est, unde câştigurile din majoritatea statelor rămân reduse. Pe principalele pieţe ale băncilor austriece, Fitch se aşteaptă anul acesta la o redresare lentă, dar graduală, în România (în special la subsidiara Erste Bank) şi la stagnare în Ungaria (mai ales la Erste şi RBI).
Şi câştigurile din Austria sunt lente, dar stabile, deci o deteriorare suplimentară a mediului operaţional pe principalele pieţe străine va avea un impact negativ asupra profilelor de creditare ale băncilor austriece, avertizează Fitch.
Fitch apreciază că băncile austriece pot înregistra câştiguri eficiente pentru a compensa unele presiuni, dar cele mai mari – UniCredit Bank Austria şi Raiffeisen Bank International (RBI) – sunt puternic expuse la Rusia şi Ucraina şi sunt vulnerabile la riscurile ce derivă din continuarea crizei.
Finanţarea locală va reduce riscurile legate de lichidităţi ale UniCredit Bank Austria şi Raiffeisen Bank International, dar volatilitatea cursului de schimb ar putea slăbi consolidarea capitalului. Deprecierea monedelor din Rusia şi Ucraina a afectat deja nivelul capitalului celor două bănci, în 2014.
Performanţele tuturor marilor bănci austriece vor continua să depindă de pieţele cu evoluţie performantă, cum ar fi Cehia şi Slovacia. Condiţiile operaţionale dificile din Ungaria şi calitatea slabă a activelor vor face din această ţară o povară pentru câştigurile subsidiarelor austriece în 2015. Probabilitatea ca băncile austriece să părăsească Ungaria a sporit, pe fondul incertitudinilor privind perspectivele de redresare ale acestei pieţe pe termen lung, apreciază Fitch.
Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank International (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă inclusiv în România.