Fitch a menținut ratingul României la BBB- , cu perspectivă negativă. România are acest rating din decembrie 2024, atunci când agenția a revizuit perspectiva la negativă de la stabilă.
Despre coaliția pro-europeană formată de cele trei partide (PNL, PSD, UDMR) imediat după alegerile din decembrie 2024, care a numit guvernul și a anunțat noi mpsuri fiscale și a aprobat bugetul pentru 2025, agenția de rating spune că durabilitatea acesteia este „incertă și presiunile politice vor rămâne ridicate, în special în timpul campaniei prezidențiale, și e posibil ca măsuri suplimentare de consolidare fiscală să fie amânate până în cel de-al doilea trimestru din 2025″.
Deficitul de 8,6% din PIB (Produsul Intern Brut) a fost cel mai mare dintre statele din categoria BBB și a depășit ținta guvernului de 5% cât era în primăvara lui 2024 și rezultatul fiscal din 2023 de 6,5%.
„Deteriorarea fiscală mai mare decât cea așteptată reflectă în principal creșterea rapidă a cheltuielilor, inclusiv a salariilor din sectorul public și creșterile nefinanțate ale pensiilor din campania pre-electorală. Impactul pe întregul an al creșterii pensiilor din septembrie 2024 se va adăuga presiunilor fiscale în acest an, ceea ce vor face consolidarea și mai dificilă”, mai arată Fitch Ratings.
Agenția a menținut estimarea de deficit de 7,5%, peste cel de 7% agreat de autoritățile române împreună cu Comisia Europeană. Pentru 2026, Fitch estimează un deficit de 6,8%, mai mult decât dublul de proiecților curente pentru media BBB de 3,2% în 2025-2026.
„Consolidarea fiscală se poate confrunta cu compromisuri dificile pe termen mediu din cauza potențialului său impact negativ asupra creșterii economice deja reduse și a riscului ca volatilitatea pieței financiare să determine creșterea costurilor dobânzilor, slăbind și mai mult poziția fiscală”, mai arată Fitch.
Agenția a revizuit în scădere cifrele pentru datoria publică. Astfel, în scenariul de bază al agenţiei, datoria generală guvernamentală ca procent din PIB va creşte la 60% în 2026, față de 62% cât estima în urmă cu două luni. De asemenea, datoria guvernamentală ar urma să treacă de 65% până în 2028, față de estimarea de acum două luni de 70%.
În ușoară scădere a fost revizuită și datoria externă netă, față de estimările de acum două luni. Aceasta va crește până la 19% din PIB în 2026. Estimările de acum două luni arătau că aceasta va ajunge la 20% din PIB în 2026.