Fitch confirmă ratingul Bucureștiului la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă
Confirmarea reflectă opinia nemodificată a Fitch conform căreia pe termen mediu performanţa operaţională a oraşului şi nivelul datoriei vor rămâne în linie cu alte oraşe care au sustenabilitatea datoriei de categorie „aa”, în pofida presiunilor asupra bugetului de pe urma inflaţiei încă ridicate şi a implementării unui plan ambiţios de investiţii.
Profilul individual de credit (SCP) al Bucureştiului este evaluat la „a”, reflectând o combinaţie între un profil de risc „mediu” şi un profil financiar „aa”. Ratingurile pe termen lung ale Bucureştiului sunt limitate de ratingul suveran al României („BBB minus” / perspectivă stabilă) şi plafonat la „BBB minus”, se arată în comunicat.
Bucureştiul este expus la risc de refinanţare deoarece 2,200 de miliarde de lei din datoria sa trebuie rambursată într-o singură tranşă la maturitate (54% din datoria directă la 30 iunie 2024). Există patru obligaţiuni (de 555 de milioane de lei fiecare), care au scadenţa în 2025, 2028, 2030 şi 2032. Restul datoriei oraşului are o structură de amortizare. Bucureştiul nu are datorii pe termen scurt şi are un acces recunoscut pe piaţa datoriilor, apreciază Fitch.
Bucureştiul este capitala României, cu o populaţie de aproximativ 2,2 milioane de locuitori. Este responsabil pentru mai mult de 30% din economia ţării şi nivelul bogăţiei pe plan local este de aproape trei ori media naţională.
Fitch consideră că o revizuire în creştere a ratingurilor suverane ar putea duce la o îmbunătăţire a calificativelor Bucureştiului.
Principalii factori care ar putea conduce la înrăutăţirea ratingului: o revizuire în scădere a ratingurilor suverane, sau o revizuire în scădere cu mai multe trepte a profilului individual de credit sub „bbb minus”, care ar putea fi determinat de o deteriorare materială a nivelului datoriei.