Taxa specială pe bănci, introdusă în 2010 în Ungaria, este cea mai ridicată din Europa.
‘O decizie politică – cheie ar fi reducerea acestei taxe impusă sectorului bancar şi cred că o astfel de decizie ar fi pozitivă pentru evaluarea ratingului Ungariei de către Fitch. Dar aş vrea, într-adevăr, să aştept şi să văd ce se va întâmpla, deoarece au fost unele anunţuri în trecut şi am învăţat să fim prudenţi în legătură cu Ungaria’, le-a declarat jurnaliştilor Arnaud Louis.
Luni, premierul Viktor Orban a oferit un armistiţiu băncilor străine, afectate în ultimii ani de legislaţia adoptată de Guvern, anunţând că va reduce povara asupra sectorului bancar, în schimbul majorării creditării, scrie Agerpres.
Acordul prevede reducerea sumei obţinute de Guvern din taxa pe bănci cu aproximativ 60 miliarde de forinţi (220 milioane de dolari) în 2016, ulterior aceasta urmând să fie scăzută la nivelul aplicat în mod normal în Europa, a anunţat Orban.
‘Orice măsură care va face mediul de afaceri mai prietenos pentru investitorii privaţi, care va spori predictibilitatea acestui sector va fi pozitivă pentru evaluarea ratingului Ungariei de către Fitch’, a afirmat Arnaud Louis. Acesta a adăugat: ‘O modificare a ratingului nu va ţine cont doar de aceşti factori, dar va reprezenta o parte a raţionamentului agenţiei în stabilirea calificativului Ungariei’.
În noiembrie 2014, Fitch a confirmat ratingul pentru datoriile Ungariei la ‘BB plus’ cu perspectivă stabilă, menţinând calificativul ‘junk’ (nerecomandat pentru investiţii), din cauza nivelului ridicat al datoriei ţării.
În 22 mai, Fitch va publica un raport referitor la ratingul suveran al Ungariei.
Noua legislaţie din Ungaria, care cere băncilor să-i despăgubească pe clienţi pentru modificările unilaterale la contractele de credit, va costa băncile care operează aici sute de milioane de euro anul acesta, avertizează analiştii. Potrivit unor estimări preliminare, costurile ce vor fi suportate de sectorul bancar se vor ridica la 600 – 900 de miliarde de forinţi (2 – 3 miliarde de euro).
PIB-ul Ungariei ar urma să înregistreze anul acesta un avans de peste 3%, dar analiştii se aşteaptă la o încetinire în 2016, din cauza utilizării mai reduse a fondurilor europene.
Orban nu a precizat dacă noul acord va include şi reducerea taxei pe bănci din Ungaria, cea mai ridicată din Europa.
Principalele bănci din Ungaria sunt OTP, K&H Bank, precum şi diviziile ungare ale băncilor austriece Raiffeisen şi Erste, băncii belgiene KBC, băncilor italiene Unicredit şi Intesa Sanpaolo, precum şi subsidiara băncii germane Bayerische Landesbank.