Partidul fostului premier Silvio Berlusconi a anunţat sâmbătă că toţi cei cinci miniştri ai formaţiunii politice vor demisiona din Guvernul condus de premierul Enrico Letta.
Potrivit Fitch, incertitudinile prelungite legate de politicile economice şi fiscale, încrederea tot mai redusă că raportul dintre datoria publică şi PIB va scădea în 2014 şi incapacitatea de a respecta prevederea constituţională a unui buget echilibrat pot avea un impact asupra ratingului BBB+, cu perspectivă negativă.
Continuarea turbulenţelor politice din Italia ar putea pune sub semnul întrebării şi capacitatea Uniunii Europene şi a Băncii Centrale Europene (BCE) de a oferi sprijin Italiei prin intermediul fondului de salvare din zona euro şi a programului BCE de achiziţii de obligaţiuni.
Randamentul obligaţiunilor italiene pe termen de 10 ani este în creştere cu 0,08 puncte procentuale, la 4,65%.
Preşedintele Consiliului italian de Miniştri, Enrico Letta, a anunţat duminică seara că va cere miercuri un vot de încredere Parlamentului, după decizia lui Silvio Berlusconi de a-i retrage din Guvern pe miniştrii care fac parte din partidul său.
Berlusconi, care riscă să fie exclus din Senat, după condamnarea sa la închisoare pentru fraudă fiscală, a provocat o creştere a tensiunilor în ultimele zile. Mai mulţi parlamentari din cadrul partidului său, Poporul Libertăţii (PdL, centru-dreapta), au semnat săptămâna trecută o scrisoare de demisie, dar fără să o şi predea. Sâmbătă, la îndemnul lui Berlusconi, cei cinci miniştri din cadrul PdL şi-au anunţat demisia.
Premierul a exclus organizarea unor alegeri anticipate fără reformarea prealabilă a legii electorale, care duce la un impas politic, privând Italia de o majoritate clară.