Potrivit sursei citate, printre aceste riscuri se numără erodarea capitalului din cauza scăderii preţurilor la obligaţiunile suverane, creşterea costurilor de finanţare şi incertitudinea macroeconomică.
Agenţia de evaluare reaminteşte că în luna august a revizuit, la negativă, perspectiva pentru ratingul suveran de tip ‘BBB’ atribuit Italiei. Acest lucru a dus la revizuirea, tot la negativ, a perspectivelor pentru mai multe bănci italiene: Banca Nazionale del Lavoro (BBB plus), Credito Emiliano, Intesa Sanpaolo, Mediobanca, UniCredit (toate la BBB) şi Unipol Banca (BB plus).
„O retrogradare a ratingului suveran ar duce cel mai probabil la o retrogradare a acestor bănci”, a subliniat vineri Fitch.
Potrivit agenţiei de evaluare, băncile italiene au o expunere directă la ratingul suveran prin pachetele lor de titluri de stat. Multe din băncile italiene deţin pachete mari de obligaţiuni guvernamentale italiene comparativ cu capitalizarea lor. Vineri, diferenţa dintre randamentul obligaţiunilor italiene pe 10 ani şi obligaţiunile germane a trecut peste pragul de 300 de puncte de bază, ajungând la 342 puncte de bază, de la o diferenţă de 240 puncte de bază la jumătate acestui an. Fitch susţine că aceste diferenţe mari vor duce la creşterea costurilor de finanţare pentru bănci italiene.
În următoarele două săptămâni, agenţiile S&P Global Ratings şi Moody’s Investors Service urmează să evalueze ratingul de ţară al Italiei, care în prezent beneficiază de un calificativ cu doar două trepte peste nivelul junk.
Analiştii se aşteaptă la o retrogradare a ratingului suveran al Italiei după ce Comisia Europeană a trimis joi o scrisoare autorităţilor de la Roma în care solicită clarificări pentru ceea ce a numit un derapaj bugetar „fără precedent”. Ministrului italian de Finanţe, Giovanni Tria, i se cere să îşi prezinte, în scris, observaţiile până la data de 22 octombrie, cu mult înaintea termenului limită de 31 octombrie la care Comisia Europeană trebuie să îşi dea evaluarea finală cu privire la proiectele de buget ale statelor din zona euro.
În replică, premierul Italiei, Giuseppe Conte, a apreciat joi că abaterea Italiei de la regulile fiscale „nu este mare”, adăugând că Guvernul de la Roma discută cu agenţiile de rating în speranţa că o retrogradarea a ratingului de ţară poate fi evitată.