‘Având în vedere că Fitch se aşteaptă ca aceste tendinţe să continue, aceasta ar putea sprijini acţiuni pozitive de rating pe termen mediu’, subliniază agenţia de evaluare.
Potrivit Fitch, în cele patru state din CEE balanţa contului curent fie a trecut de la deficit la surplus (cazul Ungariei, Sloveniei şi Slovaciei) fie s-a redus semnificativ (cazul Poloniei), graţie unor exporturi solide în urma expansiunii sectorului industrial, cererii interne slabe comparativ cu perioada de dinainte de 2008, reducerii preţurilor la petrol şi materii prime.
‘Îmbunătăţirea situaţiei contului curent, majorată de investiţiile străine directe şi transferurile de capital a ajutat aceste ţări să genereze surplusuri externe şi a ajutat la rambursarea datoriei externe’ a adăugat Fitch.
Agenţia de evaluare subliniază că transferurile de fonduri de la UE au sprijinit evoluţiile economice şi au fost o sursă importantă de intrări de capital, sprijinind îmbunătăţirea balanţelor lor externe. Fitch reaminteşte, de asemenea, că îmbunătăţirea datoriei externe în Ungaria şi Slovacia a fost susţinută în principal de fenomenul de ‘deleveraging’ extern al băncilor după criza bancară din 2009.
‘Deşi băncile mamă occidentale şi-au redus semnificativ expunerea către cele două ţări, diminuarea portofoliilor băncilor după boomul creditului din anii 2000 şi creşterea creditelor neperformante a sprijinit o reducere a necesităţilor de finanţare. Datoria externă a băncilor a scăzut şi în Polonia şi Slovacia, dar într-o măsură mai mică şi de la un nivel mai mic’, susţine Fitch.
În cazul României, la finele lunii trecute Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung, la BBB-/BBB, cu perspectivă stabilă. În plus, Fitch a îmbunătăţit prognoza proprie privind creşterea economică a României pentru perioada 2015 – 2017, estimând o creştere economică reală în medie cu 3,5% comparativ cu prognoza anterioară de 2,8%. Fitch consideră că această evoluţie pozitivă va fi susţinută în următoarea perioadă de cererea internă, amplificată de relaxarea fiscală la nivelul consumului privat, precum şi de o revenire a investiţiilor din sectorul privat.