Andrei Pogonaru a fost propus pentru un loc în Consiliul de Supraveghere de firma Prodplast Imobiliare, controlată de Florin Pogonaru şi SIF Oltenia, şi care deţine 0,3% din acţiunile Translectrica.
SIF Oltenia deţine 6,3% din acţiunile companiei de stat de transport a energiei electrice.
Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Transelectrica, Andrei Pogonaru a fost în perioada septembrie 2007 – mai 2012 partener şi administrator al Central European Financial Services, grup prezidat de preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru.
Un nou membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica este consilierul de stat la Cancelaria premierului Radu Puchiu. El este consilier din octombrie 2012 pe IT, comunicare şi proiecte online şi design.
În perioada octombrie 2009 – octombrie 2012 el a fost project manager la Kondiment eGov, ocupându-se de managementul proiectelor online specifice administraţiei publice. Puchiu a mai lucrat la Cancelaria premierului în 2008 – 2009, fiind director general – Direcţia Generală eGuvernare şi Proiecte IT.
Al treilea nou membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, Andrei Petrişor Maioreanu, este inginer la Hidrocentrale Târgu-Jiu, din Hidroelectrica. El lucrează la Hidroelectrica din iulie 2009, anterior activând la Compania Naţională a Lignitului Oltenia (decembrie 1993 – iunie 2009).
Cei trei noi membri în Consiliul de Supraveghere i-au înlocuit pe fostul ministru delegat pentru Mediul de Afaceri Lucian Isar, reprezentantul SIF Oltenia, Dan Voiculescu, şi pe Gabriel Gheorghe Gheorghe (fost comisar superior al Gărzii Financiare Sibiu, care în iulie l-a înlocuit pe fostul şef al OPSPI în CA al Transelectrica).
Acţionarii Transelectrica au acordat, joi, un nou mandat celorlalţi patru membri ai Consiliului de Supraveghere, Petrişor Ovidiu Artopolescu (fost manager la Microsoft România şi fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, funcţie din care a demisionat în septembrie), Adrian Gheorghe Costin (director în Autoritatea Naţională a Vămilor), Dumitru Pîrvulescu (secretar general adjunct în Ministerul Economiei, reţinut în sepembrie pentru 24 ore într-un dosar de abuz în serviciu şi luare de mită) şi lui Radu Bugică (fost director pentru România al fondului SigmaBleyzer, care a preluat Covalact).
Bugică a fost propus pentru un nou mandat de Fondul Proprietatea, care deţine 13,5% din acţiunile Transelectrica.
Mandatul vechiului Consiliu de Supraveghere urma să expire vineri, 15 martie, iar mandatul actualilor membri este valabil până la alegerea,în AGA, a unui nou Consiliu de Supraveghere în condiţiile prevăzute de ordonanţa de urgenţă privind guvernanţa corporativă a companiilor publice.
Potrivit rezultatelor financiare preliminate anunţate la mijlocul lunii februarie de Transelectrica, compania a înregistrat anul trecut un profit de 27 milioane lei (6 milioane euro), de peste patru ori sub câştigul din precedentul exerciţiu financiar, de aproape 114 milioane lei. Rezultatele financiare preliminate au fost întocmite conform standardelor IFRS.
Compania este controlată de Ministerul Economiei, care deţine un pachet de 58,69%.
Acţiunile Transelectrica au încheiat şedinţa bursieră de miercuri în scădere cu 0,72%, la 13,85 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră este de 1,015 miliarde lei (230,8 milioane euro).