„Bulgaria are un consum de 86 de euro pe cap de locuitor, iar Germania de zece ori mai mare. Retailul electroIT înseamnă 2,6% din coşul românilor, o piaţă atât de competitivă mai este doar în zona de parfumuri. Noi din 2010 avem un focus pe servicii, pentru că preţurile nu le mai putem duce în jos. Retailerii trebuie să pună accentul pe servicii, pentru că de acum diferenţa o va face calitatea acestora. Ne-am orientat pe servicii pentru a ne menţine business-ul sustenabil”, a adaugat Rugeanu, la conferinţa Retail Arena.
El spune că pentru a creşte cheltuielile cu acest segment ar trebui să convingă oamenii să cheltuie mai puţin pe mâncare, care are pondere de peste 40% în coşul de cumpărături.
Potrivit reprezentantului Flanco Retail, o competiţie importantă vine de la retailul online, dar şi de la hipermarketuri.
„Vânzările online au ajuns de la 7% anul trecut la 22-23% în acest an şi estimăm că vor atinge 25% în 2014. (…) Hipermarketurile nu mai pot atrage consumatori doar cu reclame pentru mâncare, şi atunci aduc oameni în magazine cu reclame la televizoare şi electrocasnice şi pun presiune pe marjele retailerilor de profil”, a arătat Rugeanu.
În ceea ce priveşte extinderea, el spune că strategia Flanco este că nu deschide dacă magazinul nu este profitabil din prima zi.
„Cred că este importantă zona de dezvoltare în centre comerciale. Modelul nostru de expansiune este că dacă un magazin nu este profitabil din prima zi, nu deschidem. Dacă sunt chirii nesustenabile, nu deschidem. Consolidăm ce avem şi oferim valoare adăugată clienţilor”, a spus Rugeanu.
Cu peste 900 de angajaţi şi 82 de magazine, Flanco Retail operează business-ul fostei companii Flanco International. Retailerul este controlat de The Retail Network SRL, unde omul de afaceri Iulian Stanciu deţine 100% din părţile sociale.
Anul trecut, Flanco a înregistrat o cifră de afaceri de 137 milioane euro, în creştere cu 25% comparativ cu 2011. Pentru acest an, compania estimează un avans al afacerilor de 15%.