„Flickr este o comunitate minunată, formată din unii dintre cei mai pasionați fotografi din lume. Este un produs fantastic și un brand iubit, care livrează zeci de miliarde de fotografii pentru sute de milioane de oameni din lume. Flickr a supraviețuit și este esența întregii structuri a internetului”, a afirmat MacAskill. Acordul a pus capăt mai multor luni de incertitudine pentru Flickr, platformă a cărei soartă a fost nesigură de când, anul trecut, Yahoo a fost cumpărat de Verizon pentru 4,5 miliarde de dolari și s-a alăturat AOL în subsidiara Oath a Verizon. Flickr a fost fondată în 2004, de Stewart Butterfield și soția lui de la acea vreme, Caterina Fake, și a jucat un rol central în viața culturală și socială a internetului.
Pe baza fotografiilor publicate în conturi, oamenii interacționau prin comentarii. A fost vândută către Yahoo, un an mai târziu, pentru 35 de milioane de dolari. Aplicația mobilă a Flickr a fost lansată în 2009, însă funcționa destul de greoi. În ultimii ani, serviciul a stat în umbra Facebook și Instagram, dar și a unor platforme lansate de Google și altele. Peste 75 de milioane de fotografi sunt înregistrați pe Flickr și mai mult de 100 de milioane de utilizatori unici publică zeci de miliarde de imagini. În luna martie a acestui an, Flickr a înregistrat 13,1 milioane de vizitatori unici, față de 10,8 milioane, cât a înregistrat cu un an în urmă, potrivit comScore. Fondată în 2002, de Chris și Don MacAskill (tată și fiu), SmugMug este dedicată fotografilor profesioniști și are milioane de clienți. Don MacAskill a declarat într-un interviu acordat USA Today că modelul SmugMug funcționează pentru business. „Nu exploatăm fotografiile clienților noștri pentru a vinde informații celui care dă mai mult sau pentru a-i face ținte ale campaniilor publicitare”.
După ce a fost descoperit că informații despre 87 de milioane de utilizatori de Facebook au fost prelucrate de Cambridge Analytica, internauții sunt sceptici legat de a-și oferi datele unui serviciu gratuit. Makan Delrahim, șef în Departamentului de Justiție, a spus joi în cadrul unei conferințe: „Este posibil ca acum să asistăm la o schimbare fundamentală a pieței. Odată ce preferințele se schimbă, am putea intra într-o lume în care un număr substanțial de consumatori percep datele lor ca pe un bun pe care nu îl vor împărți gratuit”, a spus Makan Cât privește Flickr, majoritatea utilizatorilor au conturi gratuite, pe care apar reclame alături de fotografii.
Flickr oferă și varianta premium, pentru 6 dolari pe lună sau 50 de dolari pe an. MacAskill, fan al serviciului foto, a mai precizat că încă nu știe care îi sunt planurile pentru Flickr. „Nu știu ce rezervă viitorul. Este un nou model pentru mine. Credem că trebuie să îl operăm atenți la cash flow și profitabilitate. Trebuie să analizăm cu atenție afacerea și să ne asigurăm că este în creștere și sănătoasă”. El a adăugat că, înainte de a lua orice decizie, plănuiește să colecteze reacții de la angajați și utilizatori. „Pare naiv ca CEO-ul să nu știe ce va face, dar nu am construit nici SmugMug după un plan. Încercăm să ne ascultăm clienții și când destul de mulți cer ceva important pentru ei sau pentru comunitate, noi contruim”.