Reacţia ministrului vine după ce Platforma România 100, lansată de Dacian Cioloş, a cerut clarificări miniştrilor Sănătăţii şi Muncii pentru situaţia semnalată de mai mulţi medici rezidenţi, care au fost anunţaţi că începând cu 1 iulie 2017 – odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării – nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei.
„Încă de săptămâna trecută, Direcţia de specialitate din Ministerul Sănătăţii a luat legătura cu colegii de la Ministerul Muncii, există o controversă cu privire la faptul că s-ar putea sau nu s-ar putea acorda bursele, ceea ce pot eu să vă asigur este că în intenţia Guvernului nu există nicio iniţiativă de a reduce veniturile medicilor rezidenţi, dimpotrivă. Eu am fost informat că există două prevederi legale în baza cărora putem acorda în continuare bursele pentru rezidenţi. (…) Eu le dau asigurări medicilor rezidenţi că nu se vor reduce veniturile pe care le au la momentul de faţă”, a declarat Florian Bodog pentru AGERPRES.
Platforma România 100 a cerut clarificări miniştrilor Sănătăţii şi Muncii pentru situaţia semnalată de mai mulţi medici rezidenţi cu privire la bursele respective.
Potrivit paginii oficiale a Platformei România 100, coaliţia majoritară PSD-ALDE a abrogat în Parlament, prin Legea nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, articolul 18 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 103 din 14 noiembrie 2013, care prevedea că „medicii rezidenţi, medicii dentişti rezidenţi şi farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei”.
Sursa citată arăta că, în acest moment, după adoptarea Legii salarizării în Parlament, nu mai există baza legală pentru acordarea acestei burse.
Sursa: AGERPRES