‘Legea vaccinării este necesară, deja are un an şi jumătate de când grupul de lucru constituit împreună cu Ministerul Sănătăţii a scos o primă formă. O aşteptăm la Parlament. Vă asigur de toată deschiderea Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor ca această lege să aibă o formă agreată şi repede, astfel încât problemele legate de lipsa vaccinării să fie rezolvate’, a precizat Buicu.
El a adăugat că proiectul cuprinde diverse variante, de la prevederea obligativităţii, inclusiv amenda, până la asumarea responsabilităţii părintelui privind copilul.
‘Proiectul va intra în dezbatere în Parlament, toate vocile vor fi auzite fără niciun fel de problemă, trebuie respectate câteva principii – interesul superior al copilului, o acoperire vaccinală corectă în România, dar, pe de altă parte, în urma dezbaterilor în Parlament, o să vedem care va fi forma votată’, a spus Buicu.
El a precizat că este o discuţie amplă în ceea ce priveşte ‘obligativitatea statului de asigura vaccinurile, obligativitatea sistemului de sănătate publică din România de a asigura, în conformitate cu standardele impuse de OMS, o acoperire vaccinală suficientă, obligativitatea medicului de familie de a face vaccinarea, a direcţiilor de sănătate publică şi a Ministerului Sănătăţii de a asigura aprovizionarea, lanţul de frig, obligativitatea din toate punctele de vedere’.
‘Domnul profesor Streinu-Cercel, în calitate de medic, a susţinut foarte clar obligativitatea vaccinării. Dacă obligăm sistemul, dacă obligăm medicii, este corect să folosim modelul utilizat al altor ţări europene prin care vaccinarea este obligatorie’, a susţinut Buicu.