Având în vedere solicitarea crescătorilor de păsări din România cu privire la interzicerea importurilor de produse avicole din Ucraina, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale spune, într-un comunicat, că România ar putea aplica un sistem de licențiere și pentru ouă și carne de pasăre.
Sistemul este deja aplicabil pentru cereale, zahăr și făină.
”Este nevoie de o intervenție a Comisei Europene în privința importurilor ucrainene de ouă și carne de pasăre, ținând cont de faptul că fermierilor noștri le sunt impuse anumite condiționalități cu privire la creșterea păsărilor, care presupun costuri mult mai mari în comparație cu cele ale fermierilor din afara Uniunii Europene. Așteptăm o decizie rapidă a Comisiei Europene, însă le transmit fermierilor că noi suntem pregătiți să aplicăm mecanismul de licențiere a importurilor, pe care deja l-am aplicat cu succes în cazul importurilor de cereale, zahăr și făină”, a declarat ministrul Barbu.
Reamintim că Uniunea Europeană a ridicat restricțiile de import pentru produsele agricole din Ucraina, ca urmare a ofensivei militare declanșate de Rusia, cu precizarea că, pentru statele membre aflate la granița cu Ucraina au fost stabilite excepții și derogări, inclusiv introducerea licențierii pentru anumite categorii de produse agroalimentare.
Piața locală, invadată de importuri ieftine din Ucraina
Potrivit Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, volumul în creștere al importurilor de ouă din Ucraina, la prețuri scăzute și de calitate slabă, exercită presiuni grave asupra prețurilor la poarta fermelor românești, destabilizând afacerile locale.
Fermierii locali trebuie să concureze cu ferme de dimensiuni uriașe din Ucraina. Spre exemplu, efectivul de găini deținut de o singură companie în Ucraina este egal cu efectivul de găini deținut de România în toate fermele existente. În plus, fermierii avicoli din Ucraina folosesc doar tehnologiile standard de creștere, fără implementarea tehnologiilor europene. Conform studiului realizat de RSK ADAS Ltd în luna Martie 2024 la solicitarea AVEC (Asociația Procesatorilor și Comercianților de Carne de Pasăre din țările UE), costul de producție pe kg de carne de pasăre, în baza legislației actuale și viitoare privind protecția mediului – Directiva IED, bunăstarea animalelor, sănătatea animalelor și siguranța alimentelor, duc la creșterea costului de producție în UE cu 37,5% față de costul unui pui standard realizat Ucraina. Aceeași situație se întâlnește și la ouă consum.
Ucraina crește găini ouătoare doar în cuști vechi neîmbunătățite cu costuri de investiție și operaționale mai mici cu cel puțin 30% față de producătorii români care sunt forțați să vândă tot mai ieftin.
În primele șapte luni din 2024, prețul mediu reprezentativ al ouălor din centrele de ambalare din România a scăzut cu 10%, la 179,20 EUR/100 kg (circa 0,11 EUR/ou) în iulie 2024 față de iulie 2023. Prețul în iulie 2024 este cu 9,4% mai mic decât media anuală pe 2023. Statisticile naționale raportează o scădere a prețului la fermier cu aproape 14,7%, în al doilea trimestru din 2024, comparativ cu același trimestru din 2023 și cu ușor sub 8% comparativ cu prețul mediu pe 2023, în condițiile în care prețul principalelor costuri de producție (furaj, material biologic, combustibil) este în creștere.
Importuri în creștere
În aceste condiții, pe piața locală intră cantități tot mai mari de ouă și carne de pasăre din Ucraina.
Importul de carne de pasăre, refrigerată și congelată, în România din Ucraina, în primele 6 luni din anul 2024 au ajuns la cca 4000 tone, față de 78 tone importate în aceeași perioadă a anului 2021, cu potențial de creștere semnificativă în semestrul II 2024.
De asemenea, conform datelor Eurostat, importul total de ouă de găină proaspete pentru consum din Ucraina spre UE, în perioada ianuarie-iunie 2024, a crescut cu 42,7% anual. Importul de ouă de consum proaspete în România din Ucraina, în primele șase luni din 2024, a atins 534 tone, 48% creștere față de aceeași perioadă a anului 2023, cu prețuri de import sub cele ale ouălor românești, dar cu o tendință descrescătoare pe parcursul perioadei, de la o medie de 0,12 euro/ou în luna ianuarie 2024 la cca 0,06-0,07 euro/ou în lunile iulie-august 2024, din informațiile primite de la fermieri.
Vânzarea în afara țării a ouălor produse în România este, de asemenea dificilă, deoarece importul de ouă ucrainene în UE înlătură, în general, ouăle provenite din România pe piețele tradiționale.
„Volumul în creștere al importurilor de ouă din Ucraina, la prețuri scăzute și de calitate slabă, exercită presiuni grave asupra prețurilor la poarta fermei”, spun fermierii locali potrivit cărora măsurile de protecție (taxe vamale) luate până acum la nivelul UE, prin adoptarea Reglementării Comisiei (UE) 2024/1827, din 1 iulie 2024, n-au avut efectul descurajant așteptat și nu sunt suficiente pentru îmbunătățirea situației pe piața din România.
„Actualul tarif vamal nu are nici un efect restrictiv asupra importurilor din Ucraina. Chiar după adăugarea tarifului vamal, prețurile importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina rămân semnificativ mai mici, comparativ cu cele ale fermierilor români”.
„Sectorul de creștere a păsărilor, ca sector de producție primară, este considerat motor al dezvoltării agriculturii și economiei în general. Un singur loc de muncă din sectorul de creștere a păsărilor creează alte 5 locuri de muncă în sectoare din amonte (producție de cereale, furaje combinate, transporturi, alte servicii diverse) și din aval (abatorizare, procesare, distribuție – vânzare, servicii diverse). Falimentarea fermelor din România nu va afecta doar lanțul intern de aprovizionare cu produse avicole ci și numărul de locuri de muncă, bugetul de stat, bugetele locale și bugetele altor instituții publice”.