Florin Cîțu: România nu mai este campioana inflației din UE, ca în vremea PSD

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a subliniat azi pe pagina personală de Facebook că România a ajuns în sfârșit să nu mai fie prima în UE la inflație, după trei ani în care a fost lider la acest capitol.
Ionut Tudorica - Dum, 31 mai 2020, 12:47
Florin Cîțu: România nu mai este campioana inflației din UE, ca în vremea PSD

„În guvernarea PNL România nu mai este țara cu cea mai mare rată a inflației din UE. Am promis și ne-am ținut de cuvânt. PSD a ținut VOIT trei ani de zile Romania în topul rușinii în UE. În guvernarea socialistă România a avut CEA MAI MARE rata a inflației din UE, luna de luna. Trei ani la rând. PSD a crescut voit rata inflației de la 0% la peste 5% pe an. Rata inflației mare și imprevizibila îi afectează pe românii cu venituri mici. Trei ani de zile PSD a avut o politica PREMEDITATĂ de a crește rata inflației care i-a lovit tocmai pe românii cu venituri mici. Am promis că scoatem România din topul rușinii și am reușit. Astfel creștem puterea de cumpărare a TUTUROR românilor”, a scris Cîțu, atașând postării un grafic al inflației pe aprilie din fiecare țară membră.

România a fost în ultimii ani în topul inflațiilor din UE, urmare a majorărilor repetate ale veniturilor populației prin decizii administrative. Principalele fiind majorarea veniturilor angajaților statului, creșterea salariului minim și creșterea pensiilor.

În aprilie, inflația din România a fost depășită de cele din economiile comparabile cu a noastră. Cehia, Polonia și Ungaria. 

Cele trei țări sunt lovite puternic de criza economică declanșată de măsurile împotriva răspândirii noului coronavirus, fiind mari producători de produse cu valoare adăugată mare. Ratele inflației au fost încă și mai mari decât acum, dar analiștii se așteaptă la o scădere a lor pe urma micșorării prețurilor la carburanți și a scăderii consumului. Este de așteptat de asemenea o relaxare a politicii monetare în toate cele trei țări.

România conducea topul UE al inflațiilor în decembrie 2019, cu o rată de 4%. Aceasta a scăzut treptat. În ianuarie, la 3,9%, în februarie la 2,9%, iar în aprilie a ajuns la 2,3%. În aprilie am fost depășiți de Ungaria și am ajuns pe locul al patrulea al economiilor UE cu cea mai mare inflație.

În acest timp, Germania afișează o rată constantă de 0,8%, iar jumătate din Uniune se confruntă deja cu deflația, cauza principală fiind restrângerea consumului dincauza crizei COVID.

Te-ar mai putea interesa și
OMS a pierdut contactul cu personalul ultimului spital care mai funcţiona în nordul Fâşiei Gaza
OMS a pierdut contactul cu personalul ultimului spital care mai funcţiona în nordul Fâşiei Gaza
Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat vineri că a pierdut contactul cu personalul ultimului spital care mai funcţiona în nordul Fâşiei Gaza,......
Nouă fabrică de tractoare în România. O deschide un român
Nouă fabrică de tractoare în România. O deschide un român
RURIS Craiova, companie antreprenorială roomânească, anunță că va deschide o nouă fabrici de tractoare pe platforma ...
Ministru polonez: Avem economia cu cel mai puternic ritm de creștere din rândul statelor mari din UE
Ministru polonez: Avem economia cu cel mai puternic ritm de creștere din rândul statelor mari din UE
Polonia se bucură de un interes crescut din partea investitorilor globali în instrumente cu venit fix iar problemele economice, ...
Reforma cu privire la salariul minim prevede ajustări cu inflaţia, dar şi în funcţie de productivitate – Ministerul Finanțelor
Reforma cu privire la salariul minim prevede ajustări cu inflaţia, dar şi în funcţie de productivitate – Ministerul ...
Salariul minim va fi ajustat la inflaţie, iar dacă va scădea sub 45% în raport cu salariul mediu va interveni o ajustare ...