Florin Cîțu: revenirea economiei este certă din trimestrul al treilea. Nu iau în calcul niciun scenariu în care va exista un lockdown în economie

O rectificare bugetară va fi gata în două săptămâni, obiectivul principal fiind păstrarea deficitului bugetar la nivelul programat acum, a spus azi ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, în intervenția săptămânală, subliniind că este certă revenirea economiei din al treilea trimestru.
Economica.net - lun, 02 nov. 2020, 11:42
Florin Cîțu: revenirea economiei este certă din trimestrul al treilea. Nu iau în calcul niciun scenariu în care va exista un lockdown în economie

Revenirea economiei în formă de V este certă din trimestrul al treilea. Lucru condirmat și de Moody’s și de Fitch, a declarat ministrul.

În luna septembrie ne-am împrumutat la 3,2%, față de 3,9% anul trecut, în creștere economică. În fiecare lună din acest an ne-am împrumutat mai ieftin decât o făcea PSD anul trecut, a spus Cîțu. 

În august, septembrie și octombrie venbiturile bugetului au fost mai mari decât cele de anul trecut. Dar acum discutăm despre rectificarea bugetară, care va fi gata în două săptămâni. Va fi o rectificare cu menținerea deficitului bugetar, a subliniat el.

Iată declarația completă a ministrului:

Foarte important, asigurarea independenței financiare a României. Bineînțeles că aceste scenarii cu aceste priorități sunt legate de Programul de guvernare, dar în același timp sunt parte integrantă din Planul de Reconstrucție și Reziliență, plan care va fi aprobat împreună cu Comisia Euriopeană. Viitorul României este strict legat de Uniunea Europeană și de aceea aș vrea să atrag atenția, în mod foarte serios, președintelui Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, că programul prezentat de aceștia, programul de guvernare, este un program care scoate România din afara UE. Aș avea și o întrebare pentru el și i-aș cere să fie foarte onest cu românii, să ne spună dacă a primit aprobare de la finanțatorii de la est pentru acest program. Vreau să îi asigur pe toți românii, și am spus asta în toată această perioadă, că la Ministerul de Finanțe, și eu personal, nu iau în calcul niciun scenariu în care va exista un lockdown în economie. Am demonstrat că putem să mergem în paralel și avem nevoie ca economia să fie deschisă, toată economia, avem nevoie de o economie care să poată să funcționeze în condițiile acestea dificile, pentru că doar așa putem să avem surse de finanțare pentru toate proiectele pe care le luăm în calcul.

Dar să știți că am văzut săptămâna trecută a doua agenție de rating, Fitch, care a reconfirmat ratingul României. Soluția pe care am folosit-o în tot acest an, soluția pentru dezvoltarea României, soluția care ne va trece peste această perioadă, este doar o soluție liberală. Și ceea ce au spus și Moody”s, ceea ce au spus Fitch, este foarte simplu: ceea ce am făcut noi a funcționat, este a doua oară când reconfirmă ratingul României în acest an, iar modul în care am gestionat această economie, a dat încredere investitorilor că mergem în direcția corectă.

Aș vrea să vă spun doar câteva lucruri pe care le-am văzut în rapoartele celor două agenții, pentru că ambele au venit la o săptămână distanță una de alta. În primul rând, ambele agenții spun același lucru, dar am văzut acest lucru și la alte instituții internaționale, revenirea economică este certă din trimestrul al treilea. Deci, scenariul cu care am mers de la început, în care v-am spus să aveți încredere că este scenariul pe care vom merge, scenariul de bază. Revenirrea economiei din trimestrul trei, revenire în V, este scenariul de bază pentru toată lumea și pentru agențiile de rating.

Am spus de la început că suntem un guvern responsabil, că nu suntem un guvern populist și asta arată acest rating reconfirmat de cele două agenții. Chiar dacă am trecut printr-o perioadă electorală, guvernul liberal a păstrat aceeași direcție, a unui guvern responsabil, un guvern care a păstrat finanțele publice transparent, a arătat modul în care sunt cheltuiți banii și, bineințeles, a ținut și cheltuielile sub control.

Încrederea pe care am câștigat-o s-a văzut în fiecare lună în dobânzile pe care le-am plătit pentru împrumuturile pe care le-am făcut de pe piața națională.

Și aș vrea aici să vă dau două exemple de fapt. La împrumuturi. În primul rând, în luna septembrie ne-am împrumutat mai ieftin decât în luna septembrie anul trecut. 3,9 era media anul trecut a dobânzii la care s-a împrumutat PSD-ul. Anul acesta ne-am împrumutat la o dobândă de 3,2. În luna octombrie, a continuat această distanțare se împrumutau anul trecut tot în jur de 3,9 și noi ne împrumutam în jur de 3,23. Deci în fiecare lună a acestui an ne-am împrumutat mai iefttin decât se împrumuta, în perioadă de creștere economică PSD-ul anul trecut. Deci ceea ce am facut, soluția liberală este o soluție care funcționează și pe care o vom folosi și în perioada următoare. Rezultatul a ceea ce am făcut se vede și în veniturile pe care le-am încasat la buget și în luna octombrie. Și în luna octombrie veniturile sunt mai mari decât luna octombrie în 2019 deci trndul care a început în luna august, venituri mai mari la buget, s-a văzut în august, septembrie și octombrie. Cam acestea erau lucrurile pe care voiam să vi le spun Urmează discuția despre rectificarea bugetară și vă voi prezenta lucrurile în câteva zile. Avem execuția pentru luna octombrie pentru fiecare ordonator de credite în parte. Am primit nevoile de finanțare pentru fiecare ordonator de credite în parte și vom pregăti rectificarea bugetară care o să fie gata în a doua săptămână a lunii noiembrie. Obiectivele, bineînțeles sunt menținerea deficitului, anunțat în luna august, cu tendința de consolidare pentru anii următori. Veniturile la buget ne dau încredere că putem face acest lucru în această perioadă.

Obiectivele sunt, bineînțeles, menținerea deficitului anunțat în luna august, cu tendința de consolidare pentru anii următori. Veniturile la buget ne dau încredere că putem să facem acest lucru în această perioadă.

Repet, prioritățile au fost în acest an și rămân și în perioada următoare: sănătate, investiții, asigurarea independenței financiare a României. De aici pornim, în tot acest an acestea au fost prioritățile, de aici pornim și rectificarea bugetară și de aici pornesc toate scenariile pentru 2021 și până în 2023. Este important să știți acest lucru.

Încă o informație: și investițiile au continuat să crească și în luna octombrie, ne menținem acea situație în care avem investițiile cele mai mari din ultimii 10 ani de zile, investiții mai mari decât au fost în tot anul 2016, 2017 și cred că în curând o să avem și mai mari decât în 2018 tot anul. Deci, cred că luna octombrie sau luna noiembrie.

Vom avea mai multe informații despre evoluția economiei în perioada următoare, vă voi ține la curent cu aceste lucruri, dar, repet, ceea ce am primit, știrile pe care le-am primit de la agențiile de rating sunt foarte importante și poate că acum nu simțim acest efect, pentru că se reconfirmă un rating, dar scenariul alternativ în care România ar fi pierdut din rating, ar fi fost redus ratingul de țară, ar fi însemnat un cost inimaginabil pentru toți românii.

Ratingul UK a fost redus acum câteva zile de Moody´s, impactul se vede imediat în dobânzi, se vede în inflație etc.

Vă dați seama că în România impactul ar fi fost mult mai mare. De aceea este important să rămânem responsabili și în această perioadă, până la finalul anului.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după ce forţele ruse au organizat mai multe valuri de......
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial ...
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au înregistrat în primele nouă luni din 2024 un flux pozitiv net de ...