Florin Cîţu: Deficitul bugetar estimat la sfârșitul anului este de 9,1%
Premierul Ludovic Orban i-a transmis ministrului Finanţelor că este necesară alocarea de sume pentru echilibrarea bugetelor locale.
„Suntem pregătiţi în primă lectură în această seară, cu modificarea bugetară (…). În linii mari, deficitul bugetar estimat pentru finalul anului creşte la 9,1% din PIB, pe fondul reducerii veniturilor faţă de cele estimate iniţial, 4,2 miliarde lei, în urma deciziei pe care am luat-o, de a eşalona datoriile acumulate în perioada de la începutul stării de urgenţă până pe 25 octombrie ale companiilor şi alte măsuri fiscale”, a afirmat Florin Cîţu la începutul şedinţei de Guvern.
El a mai spus că estimează venituri bugetare până la finalul anului mai mari decât cele de anul trecut.
„În acelaşi timp, estimarea pentru contracţia economică a fost modificată la minus 4,2 pentru anul acesta, este în linie cu estimările tuturor analiştilor, majoritatea analiştilor – aici avem îmbunătăţirea estimărilor şi ale Comisiei Europene şi ale Fondului Monetar, care se îndreaptă spre această estimare. Un lucru aş vrea să mai spun, estimăm venituri bugetare până la finalul anului totuşi mai mari decât cele de anul trecut”, a adăugat ministrul Finanţelor.
Cîţu a mai spus că la această rectificare au fost alocate sume în special pentru asigurarea finanţării necesare în domeniul sănătăţii, asistenţei sociale şi educaţiei.
„Şi al doilea obiectiv important a fost acela de a continua investiţiile. Anul acesta avem investiţii estimate la 55 de miliarde de lei, în creştere faţă de bugetul iniţial cu 4,5 miliarde”, a adăugat ministrul.
Premierul Ludovic Orban i-a transmis ministrului Finanţelor să asigure echilibrarea bugetelor locale.
„De asemenea, nu uitaţi de echilibrarea bugetelor locale, că sunt judeţe şi localităţi care, fiind un an electoral, nu au fost riguroşi în planificarea bugetară, dar pe de altă parte nu putem să lăsăm asistenţii personali ai persoanelor cu dizabilităţi fără salarii, nu putem să lăsăm angajaţii din direcţiile de asistenţă fără salarii şi aici va trebui să asigurăm o echilibrare a bugetelor locale strict pe aceste categorii de cheltuieli: cheltuieli sociale, cheltuieli de funcţionare”, a spus Orban.
El a spus că, în urma întâlnirii cu reprezentanţii autorităţilor locale, a rezultat că este necesară alocarea de sume pentru echilibrarea bugetelor locale.
De asemenea, premierul a afirmat că „s-a văzut clar că, în ultimele 3 luni, veniturile la buget au fost mai mari decât în lunile echivalente ale anului 2019, ceea ce consolidează trendul de creştere”.