Florin Cîţu: Guvernul propune ca Legea bugetului să intre în dezbaterea Parlamentului în data de 4 februarie
„Am cerut o analiză a actelor normative care sunt în vigoare şi au un impact bugetar, dar nu pot fi susţinute în totalitate de bugetul anului 2021, (…) toate actele normative, pentru fiecare minister, cu impact bugetar, să vedem unde le punem”, a spus el.
Potrivit lui Cîţu, fiecare ministru trebuie să vină cu o notă de prezentare. Totodată, ministerele care au în subordine operatori economici trebuie „să facă o analiză pe baza rapoartelor contabile”.
„Până pe 4 februarie, fiecare ministru va trebui să prezinte spre aprobare în Guvern un memorandum care să conţină situaţia actuală a acestor operatori economici, cauzele care au determinat înregistrarea de pierderi, plăţi restante, arierate şi aşa mai departe şi, bineînţeles, un set de măsuri concrete, cuantificabile şi cu termene clare pentru eficientizarea acestor companii”, a indicat premierul.
Conform acestuia, „acordarea unor sume de la buget pentru aceşti operatori economici o să fie condiţionată ferm de respectarea măsurilor menţionate în aceste memorandumuri”.
Prim-ministrul a mai cerut ministerelor să prezinte şi situaţia proiectelor de investiţii. „Am văzut din 2016 în 2020 o practică ciudată: proiecte care au fost incluse în buget, unele au fost bugetate, altele nu au fost bugetate, dar şi unele care au fost bugetate şi execuţia a fost foarte proastă”, a explicat el.
Listele respective vor fi trimise la cabinetul premierului şi la Ministerul Finanţelor Publice, iar pe baza lor va fi făcută prioritizarea bugetării proiectelor de investiţii.
Florin Cîţu a subliniat, totodată, că este important ca proiectele ce pot fi finanţate din fonduri europene să fie finanţate în acest fel şi nu de la bugetul de stat.
„Săptămâna viitoare începem procedura pentru bugetul din 2021 cu pregătirea limitelor pentru fiecare minister în parte. Propunem ca bugetul să intre în Parlament în 4 februarie, să fie dezbătut atunci şi aprobat”, a afirmat prim-ministrul.