Florin Cîţu: PNL nu votează bugetul pe 2017

Economica.net
06 02. 2017
parlament_6787980_55212100

‘Vă spun din start ferm şi răspicat: PNL nu votează acest buget al României pe 2017 – bugetul Dragnea’, a spus Cîţu, la dezbaterile privind bugetul de stat din plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

El a susţinut că există suspiciuni cu privire la datele care au stat la baza alcătuirii bugetului pe 2017, pe care l-a catalogat drept o ‘păcăleală’.

‘Comisia Naţională de Prognoză a furnizat date ce se potriveau suspect de perfect cu programul de guvernare al lui Liviu Dragnea publicat în septembrie 2016’, a arătat liberalul.

Senatorul PNL a criticat modul în care s-au desfăşurat dezbaterile în Comisiile de buget-finanţe, susţinând că PSD a trecut în mod ‘fulgerător’ acest buget, nefiind luate în considerare amendamentele.

‘PSD şi-a generat datele pe care a construit bugetul, a dat o ordonanţă (n.r. – OUG 9/2017) care le permite să distribuie bugetul după bunul plac şi au pregătit un pachet de modificare a legilor penale ca să nu mai meargă la puşcărie. (…) Acest buget prezentat de PSD (…) consider că este un buget care nu asigură o creştere economică a României, nu va pune mai mulţi bani în buzunarele românilor, va depăşi deficitul asumat şi nu ne dă perspectiva ca să spunem că la sfârşitul anului 2017 România a făcut un pas înainte din punct de vedere economic. PSD prezintă românilor un buget venit să mulţumească numai clientela politică, dar şi pe cei neavizaţi din punct de vedere economic’, a adăugat Cîţu.

Remus Borza (ALDE): Prin acest buget se face un act de dreptate şi reparaţie morală

Prin bugetul de stat propus pentru 2017 se face ‘un act de dreptate şi reparaţie morală’, iar grupurile parlamentare ale ALDE vor vota pentru acest proiect, a declarat, luni, în plenul Parlamentului, deputatul ALDE Remus Borza.

‘Grupurile parlamentare ale ALDE va vota pentru legea bugetul de stat şi pentru legea bugetului asigurărilor sociale. Suntem într-un moment foarte important pentru naţiune şi mi-aş dori să-l completez pe domnul prim-ministru, care şi-a încheiat alocuţiunea din faţa Parlamentului exprimând un crez şi o speranţă: ne dorim o naţiune solidară şi o naţiune unită, aşa s-a exprimat domnul prim-ministru. Aş completa: ne dorim în egală măsură o naţiune unită şi solidară, dar şi suverană, o naţiune a românilor, a tuturor românilor de la oraşe şi sate, tineri sau bătrâni, bărbaţi sau femei, liberali, UDMR-işti, PMP-işti, USR-işti, ALDE-işti, nu are importanţă culoarea carnetului, a credinţei sau a crezului ideologic’, a afirmat Borza, la dezbaterile generale asupra proiectului bugetului de stat pe 2017.

El a spus că ţara noastră nu trebuie să stea la ‘discreţia ambasadelor şi cancelariilor care tratează România ca pe o colonie’.

‘Acest buget vine în premieră cu un PIB istoric de 815 miliarde de lei şi cu o creştere cu 40 miliarde de lei a cheltuielilor bugetare. (…) Aproape toţi ordonatorii de credite, toate ministerele şi instituţiile publice au primit bugete generoase’, a susţinut Borza.

Potrivit acestuia, ‘prin acest buget se face un act de dreptate şi reparaţie morală’.

El a spus că Guvernul majorează veniturile salariale şi pensiile pentru categorii vitale pentru viitorul ţării, iar mediul economic şi antreprenorial ‘beneficiază din plin de reducerea fiscalităţii’.

‘Sunt colegi care plâng pe la porţi străine. Nu trebuie să plângem de mila multinaţionalelor. Trebuie să susţinem capitalul românesc. (…) Firmele româneşti au dus greul şi nu multinaţionalele’, a declarat Remus Borza.

Băsescu: Bugetul pe 2017 este unul riscant, bazat pe o creştere imprudent luată în calcul

Preşedintele PMP, senatorul Traian Băsescu, a declarat luni că bugetul de stat pentru acest an este unul ‘riscant’, bazat pe o creştere ‘imprudent’ luată în calcul.

‘Aş caracteriza acest buget ca fiind un buget imprudent, riscant, pentru că pleacă de la premise ideale sau idealiste. Şi vă spune un om care a mai văzut acest film în 2009, când Comisia Naţională de Prognoză dăduse pentru 2009 o creştere de 5,6% şi a fost o creştere negativă de 7,1%. De aceea, nu pot să nu vă spun că am senzaţia privind la legile care au guvernat întocmirea acestui buget că avem două trenuri care merg pe aceeaşi linie din direcţii opuse, fiecare cu 100 km/h, iar în regulatorul de circulaţie avem un om de la mişcare care e beat. ‘Mişcăristul’ este beat, de ce dă drumul celor două trenuri în condiţiile în care unul măreşte cheltuielile şi celălalt tren scade veniturile?’, a afirmat Băsescu, la dezbaterea în plenul reunit al Parlamentului.

El a criticat datele macroeconomice menţionate în sinteza bugetului pe 2017.

‘Cifrele majore înscrise în sinteza bugetului sunt următoarele – creştere economică 5,2%. În opinia mea, este o creştere imprudent luată în calcul şi ar fi trebuit să se meargă pe o creştere economică de 4%, dar nu o consider, încă, cea mai mare eroare, pentru că nu putem contrazice Comisia Naţională de Prognoză. În schimb, mergeţi pe ideea că se vor colecta 31,2% din PIB, în condiţiile în care, anul trecut, s-a colectat 29,6%. Soluţia corectă, având în vedere că se introduce şi legea prevenţiei fiscale era să mergem pe o colectare de 30%. Asta arată că s-au umflat cifrele în buget cu circa 10 miliarde de lei’, a susţinut Băsescu.

El a reamintit că, începând din 2017, nu se mai colectează la buget mai multe taxe, cum ar fi taxa pe stâlp, acciza la combustibil şi, de asemenea, s-a redus TVA de la 20% la 19%. ‘Asta înseamnă alte 10 miliarde de lei mai puţin la buget. Premisa corectă era să plecăm de la 24 de miliarde de lei mai puţin decât a prognozat Guvernul, plus încă 20 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă 44 de miliarde de lei deficit, adică 5,3%. Cu certitudine va fi depăşit deficitul bugetar. Probabil, că alianţa PSD-ALDE şi-a propus să nu mai ţină cont de parametrii necesari atingerii criteriilor de la Maastricht în vederea intrării în zona euro’, a spus Băsescu.

În opinia liderul PMP, acest buget ‘sacrifică investiţiile private’. ‘Aşa cum declara ministrul de Finanţe, banii pentru acoperirea deficitului bugetar vor fi luaţi din sistemul bancar românesc. Ceea ce înseamnă că domnii de la bănci vor avea un excelent client care este demagogia acestui buget, Guvernul României şi Ministerul de Finanţe. În schimb, băncile comerciale nu vor mai fi tentate să împrumute niciun leu sectorului privat pentru a-i permite dezvoltarea’, a completat Traian Băsescu.

‘Aş încheia, spunând, domnilor luaţi ‘mişcăristul’ , aşa se numeşte la calea ferată, sau spuneţi-i impiegatul, luaţi impiegatul beat din regulatorul de circulaţie’, a afirmat Băsescu.