‘Pe vremea mea, am învăţat la ASE că prima etapă a capitalismului este capitalismul primitiv. Astăzi am căutat pe YouTube filme despre bănci şi nu am găsit nimic pozitiv. De trei ani, băncile din România sunt pe pierderi. Nimeni nu vrea să preia acest mesaj. Oare de ce? De asemenea, există mitul că bancherii sunt cinici. Dacă încercăm să ridicăm educaţia financiară a publicului, se pune întrebarea dacă auditoriul este pregătit. Băncile nu au un ziar, nu au televiziuni să le facă imagine. În momentul în care mesajele propagate sunt constant negative, parcă este pus în practică un proiect al cărui rezultat se ştie de la început. Cauzele restrângerii încrederii în bănci şi ale prezenţei rolului băncilor în economie trebuie prezentate în mod corect’, a spus Dănescu, într-un seminar pe probleme de educaţie financiar-bancară.
Acesta a arătat că un alt mit care circulă neadecvat este cel privind creditarea şi dobânzile scăzute, scrie Agerpres.
‘Un alt mit este că se spune că băncile au o neperformanţă mare şi nu mai au cui să dea credite. Degeaba spunem noi că dobânzile au scăzut de cinci ori în ultimii ani, dacă această informaţie nu este percepută de public’, a subliniat preşedintele executiv al ARB.
PE de altă parte, acesta a precizat că, din păcate, există, în schimb, mesaje care împart băncile în trei categorii – ‘bănci de investiţii, bănci comerciale şi bănci care fură’.