Florin Furdui, Portland Trust: Brexitul va aduce noi firme în România. Este un element pozitiv pentru piaţa noastră

Marile bănci de investiţii cu sediul la Londra vor începe mutarea operaţiunilor în alte oraşe ale Uniunii Europene, odată ce articolul 50 va fi declanşat de premierul britanic, Theresa May, notează Bloomberg. Iar printre oraşele preferate de bănci după Brexit sunt Dublin şi Frankfurt. Florin Furdui, country manager Portland Trust România, spune că Brexitul este un element pozitiv pentru piaţa din România.  
Andrada Ghira - joi, 23 mart. 2017, 22:02
Florin Furdui, Portland Trust: Brexitul va aduce noi firme în România. Este un element pozitiv pentru piaţa noastră

Băncile cu sedii în capitala Marii Britanii se aşteaptă la un Brexit greu, mai ales că vor pierde drepturile de a vinde servicii în UE de la Londra. Executivii băncilor vor să-şi extindă birourile în interiorul blocului UE înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea în 2019, notează Bloomberg. 

Florin Furdui, country manager Portland Trust România, spune că Brexitul este un element pozitiv pentru piaţa din România.

„Factorul geopolitic, Trump, Brexit, dar şi cresterea economică constantă a Romaniei a făcut ca organizaţii mari din zona de IT şi BPO să rămână factorii principali ai cererii pe zona de birouri, şi asta va creşte în continuare pentru că Brexitul a devenit deja o realitate. Pieţe adiacente României cum ar fi Polonia, Cehia, Ungaria, sunt deja la un nivel de saturare, chiar şi pe partea de costuri, semnificativ mai mari decât în România”, a declarat Furdui la un forum pe teme imobiliare organizat de Business Mark. 

Acesta spune că Trump şi Brexit sunt elemente pozitive pentru economia României, chiar dacă efectul se va vedea mai târziu. 

„Ca şi economie, noi funcţionăm pe principiul vaselor comunicante. Ce nu se va întâmpla la Londra, se va duce la Frankfut, ce nu se duce la Frankfurt, se duce în Polonia. Ce nu se duce în Polonia, va ajunge în România. De aici interesul crescut pentru piaţa românească, care se va vedea nu doar pe zona de birouri, ci şi pe zona comericală, cu întârzierea de rigoare faţă de pieţele mai avansate faţă de noi”, mai spune Florin Furdui.

Iar interesul companiilor îl vedem şi în stocul de spaţii de birouri care se află în construcţie. Anul viitor, Bucureştiul va depăşi, ca stoc de birouri, capitalele Ungariei şi Cehiei. 

Furdui mai spune că aşteaptă de câţiva ani valul de investiţii, care „stă ca un tsunami la marginea României”, însă fondurile mari nu găsesc la noi portofolii mari, de bună calitate. 

Unde se mută marile bănci de la Londra 

Frankfurt şi Dublin sunt oraşele câştigătoare de pe urma Brexitului. Bank of America, Standard Chartered şi Barclays iau în considerare mutarea sediilor la Dublin, capitala Irlandei, pentru a-şi asigura acces continuu la piaţa unică a UE, au declarat persoane apropiate problemei, care nu au dorit să fie numite, scrie Bloomberg. 

Goldman Sachs Group şi Citigroup se numără printre băncile care au pus deja ochii pe Frankfurt. 

Frankfurt este o alegere naturală, cu un sistem financiar unde se regăsesc Deutsche Bank AG, Banca Centrală Europeană şi BaFin, iar la Dublin sunt reguli şi legi similare celor din Marea Britanie şi este singurul hub din UE unde se vorbeşte limba engleză. 

Premierul britanic va înainte „actele de divorţ de UE” pe 29 martie, după care vor urma doi ani de negocieri complexe de ambele părţi. 

Londra ar putea pierde 10.000 de locuri de muncă din sectorul bancar şi alte 20.000 de locuri în serviciile financiare, iar clienţii vor muta active în valoare de 1,8 trilioane de euro în afara Marii Britanii după Brexit, potrivit estimărilor think-tank-ului Bruegel. Alte cifre vorbesc de pierderea a 232.000 de locuri de muncă, şi chiar de 4.000.  

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...