Florin Georgescu: Ajustarea economică a fost greşită, ineficientă
„Ajustarea economică s-a făcut după o ideologie de centru dreapta. După părerea mea şi a USL-ului, greşit. În perioada când au luat puţin de la puţini şi mult de la cei mulţi, iar când s-a făcut ajustarea de la cei care nu au beneficiat, a crescut polarizarea socială. A ajuns indicatorul respectiv la 38% faţă de media UE, care este de 31%. Acum tot suntem peste media UE. Ajustarea a fost ineficientă şi a creat nemulţumiri sociale”, a spus Florin Georgescu.
Actualul ministru al Finanţelor Publice a precizat că ajustarea a avut loc în momentul reducerii fluxurilor de capital străin, după o creştere economică nesănătoasă.
„După o creştere economică nesănătoasă, de câţiva ani buni, bazată pe consum şi construcţii, finanţate pe împrumuturi, o creştere pe datorie, când nu au mai venit fluxurile de capital, a trebuit să ne ajustăm. Acum economia este în zona de echilibru. Dacă vreţi o metaforă, la nivel macro, trăim bine, la nivel micro, respectiv individual, trăim mai rău”, a adăugat Georgescu.
De asemenea, oficialul MFP a spus că România este un stat debitor, în care producţia este mai mică decât consumul.
„După ce tragem linie la finalul anului, când funcţionăm liber pe piaţă, import – export, ne aflăm în situaţia unui stat debitor. Populaţia consumă, guvernul cheltuieşte şi economia privată investeşte. Aceste elemente sunt mai mari decât producţia naţională. Trebuie să ne împrumutăm ca să aducem importuri. Producţia este mai mică decât consumul, diferenţa fiind de 100% – producţie, 114% – consum. Acum consumăm cu 2 – 3 procente peste ce producem. Că nu mai sunt surse de finanţare”, a spus Georgescu.