‘E bine ca noi specialiştii, în relaţia Stat-piaţă să acţionăm cum este coloana lui Brâncuşi. Te lasă, te strânge…. Acum vine perioada de strâns. Aplicând regulile se mai contractă şi volumul de activitate şi sectorul de creditare devine mai puţin riscant. Provocările sectorului de leasing sunt de a deţine pe mai departe un portofoliu de clienţi cu bonitate bună pe termen mediu şi lung, cu finanţare care să se localizeze, pe de o parte, în zona întreprinderilor mici şi mijlocii, deoarece acestea nu au capital suficient, iar, pe de altă parte, se pune problema populaţiei cu venituri relativ reduse, pentru satisfacerea nevoilor curente ale acesteia’, a arătat prim-viceguvernatorul BNR, într-o festivitate, joi seară, în care a primit distincţia de Membru Onorific al Asociaţiei Societăţilor Financiare – ALB România, la 10 ani de activitate a pieţei locale de leasing.
Georgescu a spus că în Europa continuă să se manifeste efectele crizei, iar reglementarea din partea autorităţilor de supraveghere rămâne necesară, subliniind că în relaţia Statului cu sectorul financiar trebuie aplicate reguli care să facă creditarea mai puţin riscantă.
‘Criza care s-a declanşat continuă în Europa şi în alte zone ale lumii. Unii spun lăsaţi-ne să ne autoreglementăm, piaţa ne reglează, ea este cea care reglează procesele şi fenomenele. Dar s-a pierdut din vedere riscul de sistem şi am asistat la una dintre cele mai costisitoare crize care a afectat grav finanţele publice ale statului şi care mai continuă a se manifesta foarte tare. Va urma o perioadă de re-reglementare. Iniţial a fost reglementarea, apoi dereglementarea, când se spunea lăsaţi-ne singuri că ştim noi ce facem. Dacă merg lucrurile bine se continuă cu dereglementarea, dacă se deteriorează se continuă cu re-reglementarea’, a spus Georgescu.