‘Dacă se insistă pe aplicarea acestei legi, vom asista la o lipsă de sustenabilitate. O vom vedea probabil aplicată o jumătate de an, după care nu vor mai exista bani, inflaţia va creşte, rata de îndatorare a statului va creşte şi probabil foarte scurt timp vom reveni la situaţia iniţială, lucru care însă nu va fi simplu, pentru că practic se vor tăia salariile’, a spus Jianu, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a amintit că, în 2014, Curtea Constituţională a decis că tăierile de salarii din timpul Guvernului Boc nu au fost constituţionale, iar statul a trebuit să dea banii înapoi.
‘Ridicăm încă o dată acest semnal de alarmă, pentru că este nevoie de echilibru, este nevoie, dincolo de calculele politice, de calcule economice foarte bine justificate, bazate pe puterile economiei actuale. Şi, încă o dată, să introducem întotdeauna sursa banilor’, a adăugat Jianu.
Potrivit acestuia, legea a fost votată de Senat cu 54 de modificări admise, însă fără a exista o evidenţă a impactului şi fără a se arăta de unde vor veni aceşti bani. Potrivit calculelor CNIPMMR, amendamentele adoptate în Senat vor genera creşteri suplimentare de minimum 10% pentru cheltuielile bugetare.
Un alt scenariu pe care îl vede Jianu este că, după ce va fi votată, această lege nu va fi deloc aplicată ‘la fel ca şi în cazul celei aprobate de Guvernul Boc, care a fost prorogată în mod constant şi care nu a fost aplicată niciodată’.
Totodată, preşedintele CNIPMMR, Liviu Rogojinaru, a susţinut că, odată aplicată această lege, statul fie va trebui să contracteze împrumuturi externe masive, de miliarde de lei, fie va creşte taxele.
La rândul său, Ovidiu Nicolescu, preşedintele de onoare al CMIPMMR, a arătat că amendamentele aprobate în Senat la Legea salarizării vizează doar majorări salariale, nu şi corelarea măririi salariilor cu performanţa.
‘Era, de exemplu, o propunere ca mărirea salariilor celor care lucrează cu fonduri europene să fie corelat cu gradul de implementare a proiectelor. Nu a fost adoptată, deşi ştim că de trei ani nu avem fonduri absorbite în noul ciclu’, a spus Nicolescu.
Oficialii Consiliului pentru IMM-uri cer Camerei Deputaţilor, ‘dacă ne interesează viitorul acestei ţări’, să aducă modificări de esenţă legii, precum introducerea criteriilor de performanţă şi a unor evaluări periodice în toate domeniile.