„Este incomparabil mai uşor să deschizi o firmă în Estonia. Pentru a-ţi face firmă în Estonia nici nu trebuie să te deplasezi undeva. Totul se face online, procedura este foarte simplă şi nu durează mai mult de 20 de minute să parcurgi întreaga procedură”, a declarat luni Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), într-o conferinţă de presă.
De altfel, Estonia şi-a propus ca până în 2020 să aibă 20 de milioane de companii înregistrată la nivelul ţării cu acest tip de înregistrare electronică.
„Asta înseamnă că se plătesc taxe, impozite căte guvernul estonian. Şi vă reamintesc că Estonia are sub 2 milioane de locuitori”, a precizat Florin Jianu.
El precizează că, în industria digitală, foarte mulţi întreprinzători aleg alte sisteme legislative fiscale, care sunt mult mai potrivite domeniului de activitate, de exemplu Marea Britanie sau SUA.
„Dacă vorbim de IT sau industrii creative, întreprinzătorii din aceste sectoare şi start-up-urile îşi doresc reglementări cât mai simple”, punctează preşedintele CNIPMMR.
Acesta afirmă că cea mai mare problemă pentru mediul de afaceri din România o reprezintă desele modificări ale Codului fiscal.
„Cele mai mari probleme sunt cauzate de modificările Codului Fiscal, aproape continue. În primele trei luni din acest an, prin opt acte normative, au fost modificate/completate 120 de articole din Codul fiscal. Deci 1,3 modificări pe zi calendaristică, în condiţiile în care la 1 ianuarie 2018 a intrat în vigoare şi Ordonanţa de Urgenţă nr. 79 din 8 noiembrie 2017, prin care alte 97 articole din Codul fiscal au fost modificate/completate. Investitorii străini şi autohtoni sunt speriaţi de această avalanşă a modificărilor fiscale şi vedem şi în datele statistice oficiale. E ca atunci când ieşi pe mare, nu ieşi când e marea agitată, ieşi când marea este liniştită şi când prognoza arată vreme bună. La fel e şi în economie”, spune oficialul CNIPMMR.
De asemenea, în primele 90 de zile ale acestui an, cadrul legislativ a fost major modificat, fiind adoptate 835 de acte normative, peste 45% din legile şi ordonanţele adoptate afectând direct şi semnificativ întreprinderile, inclusiv IMM-urile (legislaţia fiscală, declaraţiile şi contribuţiile obligatorii, etc.).
„Cu acest volum imens de acte normative adoptate în primul trimestru al anului 2018, este previzibil că România va continua să se situeze şi anul acesta pe nedoritul prim loc în topul regional al modificărilor legislative (din Europa Centrală şi de Est), în timp ce în ţările vecine tendinţa este de simplificare şi asigurare a unui cadrul legislativ stabil şi predictibil, condiţie esenţială pentru investitori”, spun reprezentanţii CNIPMMR.
CNIPMMR atrage totodată atenţia asupra instabilităţii legislative fiscale accentuată înregistrată în primul trimestru al anului, precum şi asupra volumului imens de acte normative adoptate.
„Volumul modificărilor Codului fiscal din primul trimestru al anului 2018 este cu 173% mai mare decât în primul trimestru al anului 2017 (69 articole modificate/completate în trimestrul I 2017 faţă de 120 articole modificate/completate în trimestrul I 2018), în condiţiile în care anul trecut s-a înregistrat un record de modificări legislative fiscale (s-au modificat/completat 290 de articole din Codul fiscal)”, mai spun oficialii CNIPMMR.
Aceştia dau mai multe exemple privind efectele instabilităţii legislative fiscale accentuate din primul trimestru al anului. Între acestea, în perioada ianuarie – februarie 2018, investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au scăzut cu 3,17%, însumând 794 milioane euro (comparativ cu 820 milioane euro în perioada ianuarie – februarie 2017), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 592 milioane euro.
De asemenea, societăţile cu capital străin nou înfiinţate (848 de societăţi) au un capital social subscris în sumă totală de peste 3,59 milioane dolari, în scădere cu 57,9% comparativ cu ianuarie-februarie 2017.
În primele două luni, numărul suspendărilor, dizolvărilor, radierilor, insolvenţelor, inclusiv în rândul societăţilor cu participare străină la capital au fost mai mari decât cele din perioada similară a anului trecut. Astfel, în primele două luni au crescut cu 66,52% numărul suspendărilor (4.108 suspendări, comparativ cu 2467 în perioada 1 ianuarie 2017 – 28 februarie 2017).
În plus, în primele două luni ale acestui an au crescut cu 74,21% numărul dizolvărilor (6.397 dizolvări, comparativ cu 3.672 în perioada similară din 2017.
Numărul insolvenţelor a crescut cu 28,07%, în primele două luni (1.492 insolvenţe, comparativ cu 1.165 în primele două luni din 2017).