Florin Lupescu (CE): Internetul creează cinci locuri de muncă la fiecare două pierdute
Prezent, joi, la Bucureşti, la International Digital Forum, Florin Lupescu a spus că problema principală a momentului este reprezentată, la nivelul Uniunii Europene, de efortul care se depune pentru „a realiza piaţa unică digitală”.
Potrivit lui Florin Lupescu, în prezent, la nivelul Uniunii Europene, internetul crează cinci locuri de muncă la fiecare două locuri de muncă pierdute.
„Sunt oportunităţi care trebuie să reprezinte un obiectiv principal şi pentru România. E nevoie de o adevărată piaţă unică digitală, unde conţinutul online, aplicaţiile şi serviciile circulă în mod liber. Dar asta depinde de conectivitatea în spectru larg. Nevoia de a avea o infrastructură funcţională de tip broadband este excepţională. Avantajele pe care aceasta le creează pentru cetăţeni, pentru libera lor circulaţie, pentru viaţa lor de zi cu zi, pentru companii, pentru tranzacţii, pentru libera circulaţie fără bariere. Acest lucru solicită investiţii semnificative într-o nouă reţea, iar multe dintre acestea trebuie să provină din sectorul privat. Comisia Europeană face toate eforturile pentru ca aceste lucruri să se întâmple foarte uşor”, a spus Florin Lupescu.
El a mai spus că este necesară o mai bună coordonare a alocării naţionale a spectrului, în aşa fel încât să permită planificarea transfrontalieră a acestor alocări. „Şi este vorba despre reguli comune în domeniul public Wi-Fi şi produse comune”, a spus Lupescu, vorbind şi despre „armonizarea regulilor pentru consumatori, în aşa fel încât să fie susţinută protecţia în contextul unor sisteme multiple”.
„Una din cele mai importante condiţii este asigurarea neutralităţii netului, în aşa fel încât să reuşim să oferim un internet liber şi pentru toţi”, a spus Lupescu în acest context.
„De fapt, valoarea de piaţă a pieţei unice de telecom reprezintă 0,9% din PIB-ul european, în valoare absolută de aproximativ 110 miliarde de euro pe an. În ultimii şapte ani, politica de coeziune a Uniunii Europene a alocat aproximativ 14 miliarde de euro pentru proiecte ITC care privesc infrastructura”, a spus Florin Lupescu.
Având în vedere că „miza” este „puternică şi reală”, Lupescu a spus că CE „susţine facilitatea pentru conectarea Europei şi în cadrul căreia sunt alocate fonduri pentru a susţine procesele acestea”.
„Obiectivul este ca la nivelul Uniunii Europene să se realizeze o conectivitate fără fisură, fără întrerupere. Din acest punct de vedere, fiecare european trebuie să poată să beneficieze de servicii digitale inovative care se oferă pe reţele digitale rapide”, a spus Lupescu.
El a lansat şi „câteva provocări care pot fi luate în considerare” în acest sens. „Legislaţia care urmează să fie adoptată, legislaţia în general, trebuie să aibă în mod fundamental o componentă digitală. Procesele de legiferare care vor urma trebuie să aibă în vedere punerea în funcţiune a unor sisteme care să urmărească aplicarea legislaţiei într-o manieră digitală (…) În proiectele de legi trebuie inclusă componenta digitală (…) Comunicarea dintre cetăţean şi autorităţile publice trebuie să se realizeze eminamente digital. Audiovizualul are un rol extraordinar de mare, pentru că este vehiculul cel mai eficace şi elocvent”, a spus Lupescu.
El a precizat că, în momentul de faţă, „în sistemul de big data devine din ce în ce mai evident faptul că datele publice trebuie să fie deschise către sectorul antreprenorial, care trebuie să aibă acces la acest uriaş rezervor de date”.
„O a patra provocare ar fi creşterea vitezei de upload la 40 de giga. Acest lucru este obligatoriu dacă vrem să creăm o reală conectivitate pentru transmiterea de date. Altă provocare ar fi Wi Fi-ul gratuit, pătrunderea şi răspândirea Wi Fi-ului în societate şi asigurarea gratuităţii acestuia, iar altă provocare va fi broadband-ul mobil. Până în 2020, dacă mergem în ritmul actual, ar trebui să fim capabili să oferim 80% broadband mobil (…) Practic asta înseamnă că pe terminalele inteligente cetăţenii pot să urmărească programe de televiziune în deplasare, dar pot să beneficieze de asistenţă medicală în locuri îndepărtate, de cursuri de e-learning”, a explicat Florin Lupescu.
El a mai spus că este necesară şi reforma sistemului de achiziţii publice, „care ar trebui să se facă eminamente şi mod real în toată Europa în mod digital”.
De asemenea, Lupescu a vorbit despre necesitatea creşterii ratei de participare a întreprinderilor mici şi mijlocii din e-commerce până la 50%. „România are un deficit important în ceea ce priveşte comerţul electronic (…) Piaţa este dominată acum de actori foarte puternici”, a spus Lupescu.
Acesta s-a referit şi la necesitatea serviciilor de asistenţă socială digitale, dar şi la faptul că performanţa digitală la nivel european trebuie să aibă forme de certificare comune.
„Televiziunea digitală este parte a acestui proces (al conectivităţii, n.r.) şi părerea mea este că ea va urma să devină vectorul principal, pentru că forma cea mai comună de date vehiculate vor fi datele care creează suport vizual şi care ajută la o mai bună comunicare”, a mai spus Florin Lupescu.
International Digital Forum 2013 este organizat de Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale. Printre participanţii la eveniment sunt anunţaţi, printre alţii, Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM, Laura Georgescu, preşedintele CNA, Claudiu Săftoiu, preşedinte-director general al TVR, Julien Ducarroz, CCO, Orange Romania, Norbert Hölzle, Senior Vice President, Commercial Europe, SES, Commercial, Dan Bulucea, Country Manager, Google Romania, Valentin Popoviciu, Development Director RCS & RDS, Patrice Sidot, Sales Director, Central & Eastern Europe, Eutelsat.