”Chiar dacă aceste cifre par foarte mari, ele sunt realiste, sunt estimate de Omdia și vedem că putem genera vânzări de până la 20 miliarde de euro din soluții conexe 5G. De asemenea, putem genera până la 69.000 de locuri de muncă. În Europa, cifrele sunt, evident, mult mai mari, dar oricine înțelege acest potențial va avea de câștigat. Chiar dacă nu se vor realiza la capacitate maximă toate aceste lucruri, gândiți-vă însă ce poate înseamna să atingem 50 sau 80% din acest potențial?”, a spus Florin Popa, director B2B Orange pe scena evenimentului Microsoft Envision.
În Europa, rețeaua de telecomunicații de generație a cincea va aduce beneficii de 1,5 trilioane de euro din vânzările facilitate de 5G și va crea până la 3,7 milioane de locuri de muncă. Datele au fost citate dintr-un studiu Omdia, realizat la comanda Orange Group.
În acest moment, românii pot beneficia de vitezele rețelei 5G, însă aceasta a fost implementată pe arhitecturi de tip Non-Standalone (NSA) și utilizează infrastructura pentru tehnologia 4G LTE. Acest lucru are și unele limitări, pentru că tehnologiile din generațiile anterioare nu au fost concepute pentru toate scenariile de utilizare posibile în prezent. Statul român a atribuit licitația pentru rețeaua 5G Standalone în noiembrie 2022, după trei ani de amânări.
Orange și-a adjudecat cele mai multe frecvențe pentru care are de achitat statului suma de 264 milioane de euro. Potrivit companiei, spectrul dobândit va contribui, în următorii 25 de ani, la dezvoltarea celor mai noi tehnologii precum 5G, dar și la inovații viitoare în comunicațiile mobile naționale, care vor oferi clienților servicii performante, acoperire și conectivitate la cele mai înalte standarde.
”Avem în prezent doar o parte din potențialul real al tehnologiei 5G, pentru că statul a atribuit licitația abia la finalul anului trecut. Dar, vom începe să dezvoltăm rețeaua Standalone în perioada următoare. În acest moment, beneficiem și de întregul spectru radio de care avem nevoie, sunt 264 milioane euro investiți în cel mai mare portofoliu de spectru din România”, a mai spus Florin Popa.
În prezent, compania oferă conectivitate 5G în 25 de orașe din România, dintre care trei au o acoperire de 100% – Miercurea Ciuc, București, Arad.
Microsoft Envision România este un eveniment cu tradiție în România, și aduce anul acesta în prim-plan modalitățile prin care inovația și tehnologia redefinesc dezvoltarea organizațiilor într-o lume bazată pe hiper-conectivitate, automatizare și progresul inteligenței artificiale.
CITEȘTE ȘI: