Florin Popa, director B2B Orange: Soluțiile de conectivitate au revenit în prim plan în 2022, dar vedetele au fost segmentele de cloud și securitate cibernetică

Anul 2022 a fost unul de creştere pentru divizia de business a Orange România, liderul pieţei locale de telecom, avansul fiind impulsionat, în mare măsură, de revenirea cererii pentru soluții de conectivitate, dar și din cloud şi soluţii de securitate ciber­netică, a spus Florin Popa, director B2B Orange România, într-un interviu pentru Economica.net.
Lidia Neagu - mar, 25 apr. 2023, 22:18
Florin Popa, director B2B Orange: Soluțiile de conectivitate au revenit în prim plan în 2022, dar vedetele au fost segmentele de cloud și securitate cibernetică

”Dacă în pandemie am văzut o cerere foarte mare pentru soluții de tip comunicare la distanță, pentru angajați în special și accesarea resurselor companiei de la distanță, în acest moment vorbim de o diversificare mult mai mare și vorbim de soluții care privesc atât creșterea eficienței activității, atât reducerea costurilor în folosirea de soluții digitale, dotarea angajaților cu instrumente care să-i facă mai eficienți, folosirea tehnologiei pentru a crea produse noi care să diferențieze un anumit producător de altul și să-l facă mai competitiv pe piață.

Soluțiile noastre de conectivitate, în ultimii doi ani, au revenit în prim plan. Practic, dacă înainte de apariția noilor soluții de conectivitate de tip Internet of Things, rețele de tip low power, care conectează foarte multe obiecte, de la contoare inteligente, senzori și tot felul de obiecte conectate pentru companii, odată cu apariția 5G, vedem o creștere exponențială a cererii pentru astfel de soluții”, a declarat Florin Popa.

El a explicat că multe companii în acest moment caută să își eficientizeze costurile cu ajutor obiectelor conectate și a senzorilor care trimit date în timp real.

”Senzorii trimit date în timp real și pot monitoriza eventuale defecțiuni, scurgeri și așa mai departe, dacă vorbim de companii de apă sau de electricitate sau de gaze, de utilități, în general.  De asemenea, companiile reușesc să reducă costurile prin intervenții mai puține în teren, adică văd de la distanță ce se întâmplă și atunci nu e nevoie să trimită neapărat o echipă fizică în acea locație, decât dacă e cu adevărat nevoie.

Deci conectivitatea cumva revine în prin plan pentru foarte multe companii pentru că în acest moment oferă soluții atât pentru obiecte conectate, așa cum spuneam, care au nevoie de foarte puțin consum energetic, ceea ce le face foarte eficiente. Spre exemplu, acum câțiva ani, instalarea unui contor inteligent era destul de complicată dacă nu puteai să-l alimentezi. Azi, datorită acestui tip de rețele low power, devine foarte eficient și un astfel de contor odată instalat poate să stea 10 sau 15 ani fără niciun fel de alte intervenții”, a adăugat Florin Popa.

Cloud-ul, automatizarea, securitatea cibernetică sunt alte tipuri de soluții de transformare digitală care au fost monetizate de către divizia de business a Orange România.

”Dacă mergem dincolo de conectivitate, aș spune că vedetele vânzărilor din ultimii doi ani și, anul trecut n-a făcut excepție, sunt soluțiile de tip cloud și soluțiile pentru securitate cibernetică.

Securitatea cibernetică este în momentul acesta pe agenda oricărei companii, indiferent că vorbim de companii mai mici sau mai mari. Vedem, în sfârșit, un nivel de înțelegere a fenomenului în masă, ca să zic așa, adică marea majoritatea companiilor în acest moment sunt avizate cu privire la riscurile de securitate la care se expun, indiferent că vorbim de companii cu doar câțiva angajați sau cu mii de angajați, că vorbim de companii din industria producătoare, din retail și comerț, din zona de agricultură chiar, și așa mai departe. Deci cumva, indiferent de domeniul de activitate și de mărimea companiei, majoritatea a început să investească în soluții de securitate cibernetică”, a mai declarat reprezentantul companiei.

Potrivit acestuia, segmentul companiilor mici şi mijlocii accesează din ce în ce mai mult soluţii de digitalizare, soluţii de cloud, precum și soluţii de securi­tate ciber­netică, care, în anii trecuți, erau achiziționate cu precădere de companiile mari.

”Dacă e să ne referim la cloud, și aici vedem o accelerare, companiile mici au început să consume mai ales aplicații de tip productivitate sau aplicații de tip gestiunea relației cu clienții, așa cum vine de CRM, sau de gestiunea resurselor companiei de tip ERP din cloud, chiar și companiile foarte mici cumpără aceste soluții din ce în ce mai mult, iar companiile mari migrează din ce în ce mai mult din infrastructura cu totul și vedem companii care în trecut dețineau și investeau foarte mult capital în mijloace fixe, în asset-uri de tip storage, servere și așa mai departe, că migrează către soluții de tip cloud, unde pot să adauge un abonament lunar și să aibă acces la același tip de resurse. Vorbim pentru toate soluțiile pe care le-am comentat anterior, de creșteri din două cifre”, a adăugat Florin Popa.

Companiile interesate de astfel de soluții de digitalizare provin din toate sectoarele economice, existând deosebiri în funcție de domeniul de activitate. ”De exemplu, companiile care oferă servicii financiare, vedem o cerere mai mare cu privire la soluții de tip securitate cibernetică și cloud. Dacă vorbim despre industria de utilități, vedem o cerere mai mare cu privire la conectivitate de tip IoT. Dacă vorbim inclusiv de agricultură, vedem o cerere pentru conectivitate și la fel soluții de tip IoT, senzori să lucreze inteligente de monitorizarea și prevenirea daunelor în recolte. Vorbim de soluții de monitorizarea diferiților parametrii ai solului: umiditate, ultraviolete, temperatură, și așa mai departe.

Reprezentantul Orange a precizat că România încă are de recuperat în privința adoptării de soluții de digitalizare, statele din UE fiind mult mai avansate în această privință.

”Aș spune că suntem încă la jumătatea drumului. Există o mult mai bună, să spunem, emulație în jurul fenomenului. Există mult mai mult interes, atât din partea companiilor, cât și din partea guvernului și a agențiilor sale [față de anul trecut – n.red.].

O mână de ajutor vine dinspre Comisia Europeană, care a alocat României fonduri pentru digitalizare care pot fi accesate atât de către mediul privat, cât și de cel public prin Planul Național de Reconstrucție și Redresare (PNRR). Cu toate acestea, autoritățile române au îngreunat procesul de accesare a fondurilor prin birocrație, spune Florin Popa.

”Cred că există și exemple de bune practici din partea guvernului în care, prin construirea unor platforme de acces la fonduri, am văzut că anumite axe de finanțare au fost consumate cu foarte mult succes. Există, pe de altă parte, și o greutate uneori de a accesa acestor fonduri pentru că nu întotdeauna modalitatea administrativă de accesare a lor de către companii este foarte simplă, atât în ceea ce privește înțelegerea modului în care pot să le accesez, cât și accesul lor efectiv. Construirea unui dosar eligibil, găsirea unui consultant care să te asigure de succesul aplicației și, în final, accesul fondurilor.

Dar, vedem eforturi din ce în ce mai mari prin partea autorităților pentru a îmbunătăți procesul și ne așteptăm, ca o dată cu trecerea timpului, să vedem un grad mai bun de accesare a fondurilor”, a conchis Florin Popa.

Interviul a fost editat pentru claritate și lungime. Discuția a avut loc în cadrul evenimentului Microsoft Envision, care a avut loc în luna martie la București.

Te-ar mai putea interesa și
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă a cerut joi Iranului să nu stârnească discordie în Siria după căderea preşedintelui Bashar al-Assad, un aliat al Teheranului, informează AFP, citată de Agerpres....
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție acceptabilă
Putin: Premierul Robert Fico ne-a propus ca Slovacia să fie gazda negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. E o soluție ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Slovacia s-a oferit să fie o "platformă" pentru posibile negocieri ...
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea unui cablu submarin din Marea Baltică
Uniunea Europeană amenință că va impune sacțiuni împotriva flotei fantomă de petroliere rusești, după avarierea ...
Uniunea Europeană a ameninţat joi că va impune noi sancţiuni împotriva navelor ruseşti, după ce Finlanda a anunţat ...
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și dă vina pe Kiev pentru refuzul de a prelungi înțelegerea
Vladimir Putin anunță că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor prin Ucraina și ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că nu mai este timp în acest an pentru a semna un nou acord de tranzit ...